ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΕΛΙΑΜΕΠ «Ελληνικό»(!) Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (...)

Η ύπαρξη του ΕΛΙΑΜΕΠ - Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, εντοπίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Επισήμως κάνει την παρουσία του το 1988 με την ονομασία αυτή ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με ερευνητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με συμμετοχή πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων σε συζητήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών θέσεων.

Το 1993 μετονομάζεται σε Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να αποτυπωθεί η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος με διάφορα ερευνητικά προγράμματα τα οποία συνέβαλαν στην εδραίωση των δημοκρατιών της Ανατολικής, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη δημιουργία κοινωνίας των πολιτών, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε θέματα κοινωνικοπολιτικά, ασφάλειας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!!

            Από της υπάρξεώς του το ΕΛΙΑΜΕΠ ασκεί διαχρονικά επιρροή στη χάραξη της στρατηγικής από το ΥΠΕΞ έτσι ώστε να κατευθύνει ή να ρυμουλκεί την Εξ. Πολιτική της Ελλάδος προς τις επιταγές της Αμερικανικής Πολιτικής και προς τα αιτήματα των Τούρκων κατά τρόπο εντυπωσιακό. Πολλοί μάλιστα για τις θέσεις του αυτές και την υπεράσπιση προσώπων και ιδεών που μόνο φιλελληνικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το αποκαλούν σκωπτικά Ελληνικό Ίδρυμα Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής!!

            Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε μια επερώτηση του 1996 του τότε βουλευτή και μετέπειτα Νομάρχη Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΕΛΙΑΜΕΠ και από  κρατικά κονδύλια και τις θέσεις του και ιδιαίτερα του θεωρημένου ιδρυτή του Θάνου Βερέμη κυρίως για τις θεωρίες του περί έθνους.

            Τα ονόματα της ηγεσίας του Ιδρύματος Θεόδωρος Κουλουμπής, Θάνος Βερέμης, Λουκάς Τσούκαλης, Αλέξης Παπαχελάς, Μίνωας Ζομπανάκης, Γιώργος Δαυίδ, Νίκη Γουλανδρή, Στάθης Ευσταθιάδης, Γιάννης Καρτάλης, Κώστας Ιορδανίδης και άλλοι δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένων των θέσεων που εκφράζουν, όπως π.χ. ο Παπαχελάς που στην Καθημερινή της 27-5-2007 έγραψε με τίτλο ο Loser των Βαλκανίων ότι το πρόβλημα των Σκοπίων είναι χαμένο από χέρι για την Ελλάδα, ένα θέμα χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα!!!

            Κύριοι χρηματοδότες του είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του Σόρος που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ωνάση…


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)