Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελληνική γλώσσα σε κίνδυνο

 

Μόνο στη χώρα μας κυριαρχεί το φαινόμενο συστηματικής, σχεδόν, αλλοίωσης της γλώσσας της, κάτι που ενισχύθηκε στην περίοδο της πανδημίας. Καθένας αισθάνεται την άνεση(!) να τη χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει. Να την γράφει και να την ομιλεί, ιδιωτικά και δημόσια, χωρίς τους κανόνες που εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία.

 

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η μάθηση και η χρήση των ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα της Αγγλικής (κάτι, φυσικά, πολύ χρήσιμο γενικά). Κανείς δε διανοείται να αλλάξει τον τονισμό, την ορθογραφία, τη σωστή προφορά και όποιος τις «κακοποιεί» αντιμετωπίζεται, τουλάχιστο, σκωπτικά...

 

Σε όλες τις χώρες π.χ. είναι ελάχιστες οι ξενόγλωσσες επιγραφές και πινανίδες, εκτός από την Ελλάδα, όπου όποιος ξένος επισκέπτης κυκλοφορεί θεωρεί πως βρίσκεται σε περιοχή της Αγγλίας ή των ΗΠΑ! Εκεί η γλώσσα τους προστατεύεται με κάθε τρόπο και φαινόμενα όπως η υπουργός Παιδείας να λέει «έχει εισάγει», δηλ. «έχει τρέχει» ή «έχει τρώει», και σε εκπομπή να γράφεται «stospittoumega» (!) θα προκαλούσαν σάλο, τουλάχιστο. Ή να εισάγεται στα νηπιαγωγεία (!) η αγγλική γλώσσα!!

 

Το θέμα, το μέγα αυτό εθνικό πρόβλημα είναι τεράστιο και απαιτεί ευρύτατη ανάλυση και αντιμετώπιση. Τώρα η αντίδραση σ’αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γι’αυτό ας παρακολουθούμε τις δύο εκπομπές με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, μια κάθε Σάββατο το απόγευμα στην ΕΡΤ και κάθε Τετάρτη στο Action24 στις 11:30. Κάποιο κέρδος θα έχουμε.