ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Οι 2 «αμυντικές» συμφωνίες

 

Η απειλή από την Τουρκία εξελίσσεται ήδη σε επιθετικές ενέργειες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από στοιχειώδη άμυνα, πραγματική και όχι μόνο διπλωματική. Αλλωστε, δυστυχώς, πραγματική πολεμική συνδρομή, αν εμείς δεν απαντάμε έμπρακτα στις επιθέσεις, είναι, τουλάχιστο,       αμφίβολη.

 

Παρ’όλα αυτά, ναι, πρέπει να κτίζουμε αμυντικές συμμαχίες, όπως και να συνεχίζουμε τη διπλωματική δράση διατεθειμένοι να αμυνθούμε(), ώστε το κόστος των «συμφωνιών» να μην είναι δυσανάλογο από την ελπιζόμενη (απλώς) συνδρομή.

 

Η ελληνογαλλική

 

Παρά τη σχετικά αόριστη βοήθεια που αναφέρεται στη συμφωνία, ενώ το κόστος αεροπλάνων και φρεγατών είναι μεγάλο και ρητό, για την ώρα, δεδομένων των κακών γαλλοτουρκικών σχέσεων, και κοινών ελληνογαλλικών συμφερόντων η συμφωνία αυτή μπορεί να εκτιμηθεί ως συμφέρουσα για την Ελλάδα, έστω και μόνο σε πιθανό επιφανειακό και συμβολικό επίπεδο, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει η σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας.

 

Αντίθετα η εμφανιζόμενη ως νέα, πενταετούς διάρκειας με περαιτέρω, πιθανή, διάρκεια Ελληνοαμερικανική συμφωνία, πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολλές επιφυλάξεις. Η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, που συνεχώς επεκτείνεται, δεν φαίνεται να μας εξασφαλίζει κάποιου είδους ουσιαστική συνδρομή, παρά τις διακηρύξεις της επιστολής του κ. Μπλίνκεν. Είναι πολύ κοντινή η αμερικανική ανάμειξη στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρά το ότι η Χούντα ήταν δική τους(!), όπως και στο πρόσφατο «πούλημα» των Κούρδων στη Συρία.

 

Οι αμερικανοτουρκικές εντάσεις, λόγω των, ρωσικών S400, ήδη δείχνουν να αμβλύνονται, οι Τούρκοι επιχειρούν να δελεάσουν με νέες αγορές οπλισμού από τις ΗΠΑ, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις ψυχραίνονται, η Μέρκελ, αποχωρούσα, επισκέπτεται Τουρκία και Ελλάδα για αποχαιρετισμό και… οδηγίες αγνώστου σκοπού. Αυτά δεν δείχνουν να ενισχύουν τις όποιες ελπίδες, αν υπάρχουν, από τη συμφωνία αυτή, η οποία μάλιστα με το να υπογραφεί αμέσως μετά την Ελληνογαλλική, δείχνει μάλλον να στρέφεται κατά της προηγηθείσας!

 

Ούτως ή άλλως πάντως, ακόμη και να ήσαν άκρως συμφέρουσες και οι δύο, δεν θα έχουν καμία σημασία, αν δεν προχωρήσουμε εμείς σε δυναμική άμυνα έμπρακτη. Εμείς, η Ελλάδα πρώτη, όποτε υπάρχει περίπτωση να αναγκασθούν και οι δύο άλλοι, οπότε πιθανόν να μην μείνουν χωρίς ακολούθους.

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)