ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Ασταθής η εσωτερική κατάσταση

Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη

 

Μετά την πανδημία με τις χιλιάδες, εν πολλοίς αδικαιολόγητους, θανάτους και τον κορωνοϊό πάντα παρόντα, νέες κρίσεις  ξεφυτρώνουν καθημερινά. Τα αίτια δεν είναι μόνο εξωτερικά. Σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την καθημερινή εκρηκτική αύξηση των τιμών  της  ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και των αγαθών, οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης  Μητσοτάκη, που δεν κατήργησε το χρηματιστήριο ενέργειας, έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια και κατέστησε την ελληνική κοινωνία όμηρο της κερδοσκοπίας, που επιτάσσουν, κυρίως,τα γερμανικά και γαλλικά επιχειρηματικά μπλοκ μέσω της Ε.Ε και φτωχοποιούν καθημερινά την κοινωνία.

 

 Οι αυξήσεις αυτές, ναι μεν αυξάνουν τα δημόσια έσοδα μέσω  της αύξησης των έμμεσων φόρων, δηλ.  του  ΦΠΑ, καθώς και του  ειδικού  τέλους στα καύσιμα, όμως αυξάνουν παράλληλα και τα επιτόκια του κρατικού δανεισμού , όπως π.χ.  για τα 10ετή ομόλογα  από 0,5% τον περασμένο Αύγουστο σε 4,5% σήμερα. Ετσι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως επίσης και το ιδιωτικό χρέος με την αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες. Τα κυβερνητικά «πακέτα»  ενισχύσεων  που δίνονται ή εξαγγέλλονται προς τους πολίτες είναι σταγόνα στον ωκεανό.

 

Η τυφλή προσήλωση στις επιταγές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με την αντιρωσική στάση της και την υιοθέτηση των κυρώσεων, την αποστολή κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία εν κρυπτώ, αναγκαίων για την Εθνική Άμυνα, ιδιαίτερα των νησιών, για να παρατείνεται ο πόλεμος, αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα. Δυναμιτίζει την αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ καθιστά τη χώρα αντικείμενο χλευασμών από τους Ιρανούς (Ιρανικό ΥΠΕΞ «Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη...»)

 

με την παράνομη κατακράτηση του ρωσικού πλοίου με σημαία Ιράν και την ληστεία του ιρανικού πετρελαίου από τους Αμερικανούς «συμμάχους». Προς τιμήν της η Ελληνική δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας αίρει την κατάσχεση του φορτίου. Το θέμα είναι αν θα το επιστρέψουν οι  «σύμμαχοί» μας.

 

Οι τουρκικές απειλές πολέμου

 

Αλλη μια κρίση, πολύ σοβαρότερη, προστέθηκε στις υπόλοιπες, που εν πάση περιπτώσει το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την εσωτερική κατάσταση της χώρας. Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ η Τουρκία του Ερντογάν απασφάλισε και απειλεί ευθέως την Ελλάδα αμφισβητώντας την κυριαρχία των νησιών μας και όχι μόνο. Οι ξεκάθαρες απειλές πολέμου, και η ακραία επιθετική  στάση, που δεν είχε παρατηρηθεί  σε τέτοιο βαθμό έως τώρα, δεν πρέπει να ερμηνευθεί, όπως κάνουν οι ημέτεροι ενδοτικοί (Ελιαμεπίτες και σια), ως εσωτερικό πρόβλημα του Ερντογάν και να συστήνουν ψυχραιμία.  Οι ερμηνείες της  οξυμμένης  τουρκικής  στάσης δεν ενδιαφέρουν τώρα, αφού η  Ελλάδα ήδη αντιμετωπίζει  έναν υβριδικό πόλεμο, που περιλαμβάνει  ψυχολογικές επιχειρήσεις (διαστρέβλωση πραγματικότητας, προώθηση λαθρομεταναστών κ.λπ). Θέλει να εξαργυρώσει το βέτο σε Σουηδία-Φινλανδία για να εισπράξει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη από πλευράς Εθνικής Αμυνας, ηθικού στην κοινωνία και, το σημαντικότερο, πολιτική βούληση αποτροπής και ανταπόδοσης κάθε πολεμικής τουρκικής ενέργειας. Δυστυχώς Μητσοτάκης και Τσίπρας ως πρωθυπουργοί,  που είχαν και οι δύο μυστικές διαβουλεύσεις με τον Ερντογάν, με την προτροπή των αμερικανογερμανών «φίλων» μας για να τα «βρούμε», και τώρα επιχειρούν να το «παίξουν πατριώτες», μόνο υπό το κράτος εσωκομματικών αντιδράσεων και απειλή απώλειας της καρέκλας τους ή ψήφων, μπορεί να «συμμαζευτούν», ιδιαίτερα στη ΝΔ. Στο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει, δυστυχώς,  δείγματα γραφής με τις Πρέσπες και την αθρόα λαθρομετανάστευση η μόνη πιθανή αντίδραση είναι οι πρώην πασόκοι, αν τους απέμειναν ψήγματα πατριωτισμού.

 

Στη ΝΔ Σαμαράς και Καραμανλής φαίνεται ότι ξέρουν τη διάθεση υποχωρήσεων της νυν ηγεσίας της, γι’ αυτό στις παρεμβάσεις τους  τονίζουν :

 

Σαμαράς στο Συνέδιο της ΝΔ (8-5-2022)

 

«...Θυμίζω, όμως, ότι υπάρχει το γνωστό “λόμπι του Κατευνασμού” στην Ελλάδα. Που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, οι οπαδοί της εύκολης «τακτοποίησης» των εθνικών μας θεμάτων.

 

Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Δεν διαφωνούσα “να συζητάμε γενικά” με την  Τουρκία… Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν. Κι ο Ερντογάν κατάφερε έτσι τελικά  να αποφύγει τις κυρώσεις! Όπως ακριβώς επεδίωκε η κα. Μέρκελ. Γιατί τα λέω; Γιατί αυτά γίνονταν την ώρα που ο Ερντογάν και η Τουρκία συνέχιζε να προωθεί το παράνομο Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο στον ΟΗΕ, οργίαζε με το Ορουτς Ρέις, κλιμάκωνε τις νέες προκλήσεις στην Κύπρο, ενώ και σήμερα σαρώνει με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Και κανείς δεν της επέβαλε ποτέ κυρώσεις! Γιατί κυρώσεις, από τρίτους, σε επεκτατιστή,  δεν επιβάλλονται, όταν βρίσκεσαι σε επίσημο διάλογο μαζί του. Και γι’ αυτό διαφώνησα τότε με τις διερευνητικές. Γι’ αυτό είπα τότε: «Με Πειρατές δεν κάνεις διάλογο». Γιατί τέτοιος “διάλογος” ενθαρρύνει - και "νομιμοποιεί" στα μάτια τρίτων -  την κλιμάκωση των προκλήσεων.»

 

Καραμανλής ομιλία 2-6-2022

 

«Η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη.                       Εσφαλμένη, διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων.

 

Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες, βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά...»

 

Θλιβερή, δυστυχώς, είναι και η στάση του νεόκοπου αρχηγού  του άρτι μετονομασθέντος κόμματός του σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά, που καλεί  «τους εταίρους μας να μην υπνοβατούν» λες και η χώρα μας είναι προτεκτοράτο τους και η ύπαρξή της εξαρτάται απ’ αυτούς. Η γερμανική επιρροή  σε συνδυασμό με τη μαθητεία του σε Σημίτη-Βενιζέλο, που πρότεινε «έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία», δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αναβίωση του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ  με αυτόν  αρχηγό.  

 

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ;

 

Και ξαφνικά όλοι άρχισαν να μιλούν για εκλογές το φθινόπωρο. Πριν λίγες μέρες ο Μητσοτάκης, εν αιθρία, ανακοίνωσε 4 γυναίκες στα ψηφοδέλτια της ΝΔ (ευτυχώς όχι την Κεραμέως ακόμη).  Ηταν αντιπερισπασμός για τον ορισμό της Ρ. Σβίγγου ως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ή μήνυμα για πρόωρες εκλογές;

 

«Η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις»,  είπε ο Μητσοτάκης, σαν χρησμό για τις εκλογές σε συνέντευξή του στον Κουβαρά. Πάντως όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, (θυμίζουμε ότι  ο Σημίτης το 1996 τις είχε προκηρύξει Αύγουστο) έχει κατά νου πρόωρες εκλογές. Το επιβεβαιώνουν οι περιοδείες ανα την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές που η ΝΔ έχει δημοσκοπική πτώση, οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων υπουργών και στελεχών, όπως πρόσφατα του Στ. Πέτσα στην Ανατολική Αττική, καθώς και οι εξαγγελίες του για  παροχές.

 

Ομως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι μόνο υπόθεση του Μητσοτάκη, επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολεμικές τουρκικές απειλές ενδέχεται  να κάνει τους «φίλους» μας ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού να τον αποτρέψουν να κάνει πρόωρες εκλογές, προκειμένου να εξυπηρετεί μέχρι τέλους τα συμφέροντά τους. Και είναι τόσο υπάκουος...

 

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 

Στη ΝΔ  φαίνεται  ότι όλο και περιορίζονται οι δυνατότητες πολιτικών ελιγμών του Μητσοτάκη δεδομένης και της δημοσκοπικής της φθοράς.  Εκτός από τις αντιδράσεις των Σαμαρά-Καραμανλή, αναταραχή επικρατεί μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της από τότε που δήλωσε ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία». Κατά τα άλλα ισχύουν  αυτά του φύλλου 188 της «Ε» «...Η ξαφνική δήλωσή του ότι τη μορφή διακυβέρνησης θα την αποφασίσει ο Ελληνικός λαός και ότι σημασία δεν έχει η αυτοδυναμία αλλά η σταθερότητα έχει πολλαπλούς  στόχους. Να προετοιμάσει τους βουλευτές του ότι μπορεί να βρεθούν εκτός Βουλής, εφόσον ο Ανδρουλάκης συνεργασθεί μετεκλογικά. Αν ο Ανδρουλάκης δεν συνεργασθεί μετά τις πρώτες εκλογές και θέσει όρους για τις δεύτερες, όπως δηλώνει, αλλαγής του Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, τότε στο όνομα της σταθερότητας ο Μητσοτάκης θα ζητήσει και θα επιδιώξει αυτοδυναμία. Πάντως συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ βολεύει για παραχωρήσεις στην Τουρκία, επειδή την ευθύνη δεν θα την φορτωθεί  αποκλειστικά  ο Μητσοτάκης».

 

Στο ΣΥΡΙΖΑ,μετά τις θριαμβολογίες του συνεδρίου του με τις 150.000 ψήφους της εκλογής του μοναδικού υποψήφιου αρχηγού, δίκην Γιωργάκη,  και τη μείωση των ψήφων της «ομπρέλας», επανήλθαν στη γνώριμη αρνητική αντιπολιτευτική τους τακτική. Κατηγορεί το Μητσοτάκη για όλα, σωστά  ή όχι, υπονοώντας αλλά μη δεσμευόμενος, ότι, αν γίνει ο Τσίπρας ξανά πρωθυπουργός, θ’ανοίξουν τα ταμεία να μοιράζει χρήμα που θα είναι, προφανώς, με νέα δάνεια. Μετά τα ψέματα του 2015 μπορεί έτσι να γίνει πιστευτός; Εχοντας απεμπολήσει εξ αρχής τα «αριστερά του πρόσημα», αφού είναι υπέρ της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, έχει μετεξελιχθεί σ’ ένα αστικό συστημικό κόμμα, που επιδιώκει την επανάληψη της νίκης του 2015. Ομως, πλέον, σήμερα όλοι γνωρίζουν τι εστί ΣΥΡΙΖΑ...

 

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ολοφάνερη η ανεπάρκεια του νέου αρχηγού του, η δυσανεξία του με τα εθνικά θέματα και η αποφυγή του να πάρει θέση στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Είναι φανερό πως φοβάται ότι, αν το πράξει, θα φυλλορροήσουν οι ψηφοφόροι του, που πιθανόν έλκονται από τη νεανική ηγεσία του,  είτε προς τη ΝΔ είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ομως ο καιροσκοπισμός δεν μακροημερεύει...

 

Στο ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά οι θέσεις του είναι πιο πατριωτικές επί Κουτσούμπα, αφού έχει πλέον αφαιρεθεί η περικοπή των αποφάσεων των συνεδρίων τους 2013 και 2017: «Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΚΚΕ πρέπει να είναι έτοιμο να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης, τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης ως εισβολέα». Δηλ. θα είχαμε, αν ισχυε, ένα  νέο Μπρεστ – Λιτόφσκ.

 

Για τα υπόλοιπα κόμματα ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στα προηγούμενα φύλλα της «Ε». Να προσθέσουμε μόνο ότι προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη η ηχηρή παρέμβαση της Ζ. Κωνσταντοπούλου σε εκδήλωση απόστρατων αξιωματικών κατά της επαίσχυντης «συμφωνίας» των Πρεσπών. Φανταζόμαστε πόσο πανικοβλήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Soros, ΕΛΙΑΜΕΠ κ.λπ και φυσικά ο Κ. Μητσοτάκης!

 

 

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)