Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επισυνδέσεις, Αποσυνδέσεις και Αποσυνθέσεις

Η τρέχουσα εσωτερική κατάσταση πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Η «αποκάλυψη» της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και δύο δημοσιογράφων ανέτρεψε εντελώς το πολιτικό σκηνικό. Ηταν προφανώς κάποιο σχέδιο, επειδή οι «επισυνδέσεις»  πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών «ενοχλητικών» απ’όλες τις κυβερνήσεις ήταν και θα είναι τρέχουσα πρακτική διαχρονικά, συνήθως με την ανάμιξη «συμμαχικών» μυστικών υπηρεσιών, όπως στην εποχή της αλήστου μνήμης ΚΥΠ. Ο Μητσοτάκης, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση γι’αυτό, συμπεριφέρεται ως ένοχος, που είναι και το πιθανότερο, κρατώντας έτσι το θέμα συνεχώς ανοικτό.  Ναυάγησαν, άραγε,  οι επιδιώξεις μερίδας του εγχώριου μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου και του ξένου παράγοντα για κυβερνήσεις συνεργασίας, έτσι ώστε τα δισεκατομμύρια του «Ταμείου Ανάκαμψης»  να μην πάνε μόνο σε «ημετέρους» του Μητσοτάκη, ή είναι μέρος του σχεδίου για την απομάκρυνση Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ, για να γίνει η «συνεργασία»;

   Γι’αυτό το δεύτερο λόγο φαίνεται ότι συνηγορούν οι πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις με προεξάρχοντα τον Κ. Καραμανλή, ώστε να «στριμώξουν» το Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί απεγνωσμένα να προσεταιρισθεί το Σαμαρά. Το Σαμαρά, που στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ (Μάης 2022) καταφέρθηκε συνολικά κατά της πολιτικής Μητσοτάκη από τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα για τις συνομιλίες με την Τουρκία, μέχρι και τα εσωκομματικά (...η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα που ιδεολογικά να εκφράζει τους πάντες: «Δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι...»).

Ετσι στις επικείμενες εθνικές εκλογές με την συριζέικη «απλή αναλογική» είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη, αν και πρώτο πιθανότατα κόμμα, δεν θα έχει αυτοδυναμία, δεδομένου ότι τα δεξιότερα μορφώματα θα «κόψουν» από το ποσοστό της. Το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη με ανοχή του ΚΚΕ μοιάζει μη ρεαλιστικό, επειδή τότε το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει στα ποσοστά του Ιανουαρίου 2015 (4,68%). Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι στις δεύτερες εκλογές θα έχει αυτοδυναμία, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο. Αυτό θα εξαρτηθει και από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις πρώτες εκλογές. Αν χάσει την αυτοδυναμία η ΝΔ και στις δεύτερες, τότε ευελπιστούν να τον «εκπαραθυρώσουν».

Εν τω μεταξύ η νέα οικονομική κρίση, που εν πολλοίς οφείλεται στο ευαγές ίδρυμά της, κατ’ όνομα ψευδεπίγραφης, Ε.Ε. υπαγορεύει μια κυβερνητική πολιτική που αφήνει ασύστολη την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, στα άλλα είδη βασικής ανάγκης, στα καύσιμα και στο ρεύμα, ενώ με «καλάθια» και και γλίσχρες «ενισχύσεις» θέλει να προλάβει τις συλλογικές αντιδράσεις μοιράζοντας τα χρήματα των πολλών. Αποψιλώνει τομείς, όπως η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, για να γίνουν βορά στα ιδιωτικά κέρδη. Η Ε.Ε. απέδειξε και πάλι ότι είναι ο φορέας επιβολής των συμφερόντων της Γερμανίας, παρά τη βούληση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Εμείς τι γυρεύουμε εκεί ;

Η τυφλή προσήλωση στις επιταγές των ΗΠΑ και της Ε.Ε με την εγκληματική αποστολή ελληνικού όπλισμου στην Ουκρανία από τα νησιά μας, κυρίως, υπηρετεί την παράταση του πολέμου και την αύξηση των θυμάτων. Αντί ανθρωπιστικής βοήθειας, όπλα. Τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι αντίθετα με αυτά των ξένων «συμμάχων».

Η ΝΔ του Μητσοτάκη επιβιώνει, επειδή αφ’ενός μεν έχει αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ και αφ’ετέρου, παρά τον ενδοτισμό Μητσοτάκη, που εκδηλώνεται με το να θέλει συνεχώς διάλογο και συνεννόηση με την άκρως επιθετική Τουρκία, ακολουθεί γενικά μια πιο δυναμική γραμμή στα εθνικά θέματα και στη λαθρομετανάστευση.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει τροπάριο. Ασκεί αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση χωρίς αρχές. Υπονοεί χωρίς να δεσμεύεται ότι, αν γίνει κυβέρνηση, θα μοιράσει χρήμα. Τώρα παριστάνει το πατριωτικό κόμμα, ξεχνώντας το βίο και την πολιτεία του με τις Πρέσπες και τους λιαζόμενους λαθρομετανάστες, που έρχονταν κατά χιλιάδες καθημερινά. Ούτε έχουν ξεχαστεί τα προεκλογικά ψέματα για το σκίσιμο μνημονίων, για τα νταούλια των «αγορών»  και για την παραχάραξη  του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Αλλωστε είναι υπέρ της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ και τελευταία μάθαμε ότι: «Για τη σύγχρονη Αριστερά η παγκοσμιοποίηση, όπως και αν συντελείται, έχει αντικειμενικό υπόβαθρο...» (άρθρο Π. Τριγάζη στην ΕΦ.ΣΥΝ. 17/10/2022). Μάλιστα!

Εκείνο το ΡΙΖ(οσπαστική) Α(ριστερά) ισχύει ακόμη ή μήπως να προσαρμοσθεί μ’ένα νόμο κι ένα άρθρο σ’ αυτό που πραγματικά είναι, δηλ. ένα ακόμη αστικό κόμμα;

Το ερώτημα είναι η τύχη του Τσίπρα, αν χάσει και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ευελπιστεί ν’ανεβάσει το εκλογικό του ποσοστό εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την «επισύνδεση» του αρχηγού του. Ετσι αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν στο τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα για την τουρκική επιθετικότητα. Παραπέμπουν μονίμως στο τι θα πράξουν οι «ευρωπαίοι σύμμαχοί μας», προφανώς για να μη  δυσαρεστήσουν τους Γερμανούς φίλους του αρχηγού, πιθανούς εμπνευστές του σχέδιου ρήξης του ΠΑΣΟΚ με το Μητσοτάκη. Μασκαρεύεται έτσι η ολοφάνερη ανεπάρκεια του αρχηγού, που παριστάνει τον υπέρμαχο της Δημοκρατίας. Δεν φαίνεται, πάντως, ότι θα συνεργασθούν ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ, όσο αρχηγός της είναι ο Μητσοτάκης.

Για τα λοιπά κόμματα ισχύουν όσα έχουμε γράψει στο φύλλο 189 (Ιούνιος 2022)

Η κοινωνική συνοχή σε αποσύνθεση ;

Ανησυχητικά σημάδια εκπέμπονται από τα αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η διαφορά με τα παλαιότερα χρόνια είναι, ό,τι κοινωνικά αρνητικό συνέβαινε  (π.χ. εγκλήματα, βιασμοί, παιδεραστία κ.λπ) είτε δεν δημοσιοποιούνταν, είτε η διακίνηση των ειδήσεων αυτών μέσω των εφημερίδων ήταν μικρής ταχύτητας σε σχέση με την σημερινή εποχή και η εκμετάλλευση για αύξηση της κυκλοφορίας τους (π.χ. «νερό» του Καματερού, Σπυριδούλα, κ.λπ.)  δεν είχε προσλάβει την αδηφαγία των σημερινών ΜΜΕ. Επιπλέον η τότε κρατούσα κοινωνική ηθική απαξίωνε τις εγκληματικές πράξεις, χωρίς ασφαλώς να εξιδανικεύεται η κοινωνία εκείνης της εποχής. Ισως τότε ο πιο συνεκτικός οικογενειακός  δεσμός να συγκρατούσε μια εκτεταμένη εγκληματικότητα σε συνδυασμό με ένα «αστυνομικό» κράτος που δρούσε αποτρεπτικά και μια Δικαιοσύνη που λειτουργούσε στα πλαίσια της κρατούσης ηθικής. Τα βράδια έξω οι περιπατητές δεν ένιωθαν ανασφάλεια σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή.

Σήμερα η κοινωνική κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών, η πληθυσμιακή αλλοίωση με ξένους με διαφορετικά πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, η δημιουργία γκέτο μέσα στις πόλεις, η έκλυση των ηθών, κυρίως στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, είναι κατά βάση οι αιτίες της αυξημένης εγκληματικότητας (φόνοι, ληστείες, κλοπές, παιδικές συμμορίες, απάτες, παιδεραστίες, βιασμοί κ.λπ), που προκαλούν φοβίες, φόβο και περιχαράκωση στους υπολοίπους. Αυτές τις φοβίες τις καλλιεργούν και τις επιτείνουν τα σημερινά ΜΜΕ, ιδιαίτερα η τηλεόραση και οι διάφορες ιστοσελίδες σε συνδυασμό με τα περιβόητα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», που αναπαράγουν ό,τι «σερβίρουν» οι τηλεοράσεις. Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ στη λογική της τηλεθέασης, που αυξάνει τα κέρδη τους, είναι κυριολεκτικά αδηφάγα και δεν ορρωδούν  προ ουδενός, με πρόσφατα παραδείγματα την υπόθεση Πισπιρίγκου και την δυσώδη υπόθεση των παιδεραστών, με «παρελάσεις» «ειδικών» που επιζητούν δημοσιότητα και προβολή. Προωθούν τους λεγόμενους influencers (μτφ. επηρεάζοντες)  που «ανεβάζουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε είδους προκλητικές φωτογραφίες και βίντεο. Προβάλλουν στη νεολαία  πρότυπα, μέσα από ριάλιτι, κουτσομπολίστικες εκπομπές που στοχεύουν, εκτός της τηλεθέασης, στην απονεύρωση του πιο δυναμικού και ελπιδοφόρου τμήματος της κοινωνίας μας. Ο βομβαρδισμός των τηλεθεατών από τις τηλεοράσεις με τέτοιου είδους ειδήσεις και αναλύσεις τελικά οδηγεί στην συλλογική απάθεια και την έλλειψη κοινωνικών και κατ’επέκταση πολιτικών αντανακλαστικών.

Δυστυχώς η σημερινή Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε τυφλή ούτε ισοζυγιασμένη. Θυμίζει το ευαγγελικό ρητό «οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες» Καταδικάζουν τους «κώνοπες» και αθωώνουν την «κάμηλον» και ο νοών νοείτω.

Για τη σημερινή Αστυνομία τα πράγματα είναι γνωστά τοις πάσι...

Το παρήγορο είναι ότι στην περιφέρεια και ειδικότερα στις παραμεθόριες περιοχές εκεί που ο πληθυσμός έχει ν’ αντιμετωπίσει άμεσα την τουρκική απειλή υπάρχει και ηθικό υψηλό και συλλογικότητα. Οι ακρίτες μας είναι το πιο υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η στάση τους  μακάρι να  παραδειγματίσει και την υπόλοιπη  Ελλάδα.