Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ακρίβεια, τα ψέματα και η κερδοσκοπία

Ισχυρίζονται κυβέρνηση, επιχειρηματίες, το κύκλωμα των καυσίμων ( διυλιστήρια, έμποροι και βενζινάδικά), παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος με προεξάρχουσα την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, ότι η ακρίβεια στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα είδη βασικής αναγκης οφείλεται στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ουδέν αναληθέστερο. Η ακρίβεια είχε ήδη ξεκινήσει πολύ πριν από την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, που έγινε το Φεβρουάριο του 2022 και επιτείνεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που τελικά στρέφονται  κατά των ευρωπαϊκών λαών. Η λύση των ελίτ της Ε.Ε. είναι  να μειωθεί η καταναλωση ενέργειας για να...τουρτουρίζουμε. 

Στο φύλλο 186 της «Ενημέρωσης» (Ιούνιος 2021) γράφαμε  «... ενέσκηψε η εξωφρενική αύξηση τιμών στις πηγές ενέργειας, με ανυπολόγιστα, παγκόσμια, παρεπόμενα σε όλους, σχεδόν, τους παραγωγικούς κλάδους και, όπως συνήθως αναμενόμενα, οι τιμές όλων των αγαθών και των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατακόρυφα στη χώρα μας, πριν καν η αρχική αύξηση να αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές στην κατανάλωση».  Στο ίδιο φύλλο της «Ε» υπήρχε άρθρο με τίτλο «Ενεργειακή κρίση με πολλά παρεπόμενα».

Στην Ελλάδα σήμερα η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες. Το χρηματιστήριο ενέργειας, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά το ηλ. ρεύμα απο κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και καθορίζει την τιμή του όχι με βάση το κόστος παραγωγής αλλά με βάση το ακριβότερο καύσιμο, που είναι το φυσικό αέριο.  Τα κέρδη των παραγωγών είναι δυσθεώρητα. Οι κρατικές επιδοτήσεις, δηλ. τα χρήματα των φορολογουμένων, είναι η πιο σίγουρη πηγή των υπερκερδών τους!

Οι τιμές των τροφίμων και των ειδών βασικής ανάγκης αυξάνουν καθημερινά Οι εξαγγελίες Αδωνη για το «καλάθι του νοικοκυριού» για 51 είδη σουπερμάρκετ, που υποτίθεται ότι θα έχουν τη μικρότερη αύξηση(!!), μετατέθηκε για το Νοέμβριο, προφανώς για να αυξηθουν οι τιμές τους πριν από την εφαρμογή του μέτρου, αν τελικά εφαρμοσθεί ...

Η αύξηση των τιμών και ο επίσημος πληθωρισμός 12,1%  (ο πραγματικός είναι πολύ μεγαλύτερος) ευνοεί τις Τράπεζες, που δανείζουν με επιτόκιο μεγαλύτερο του πληθωρισμού, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων είναι κοντά στο 0%.  Ευνοεί και το δημόσιο, επειδή εισπράττει αυξημένο ΦΠΑ και τέλη λόγω των αυξημένων τιμών (επι πλέον 1,5 δις από ΦΠΑ σ’ ένα οκτάμηνο).

Το δήθεν ενδιαφέρον Μητσοτάκη για «ενισχύσεις» και «καλάθια» με ποσά πολυ μικρότερα των υπεραυξημένων εσόδων από το ΦΠΑ οφείλεται και στην αγωνία  του για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, πρώτων και  δεύτερων, με στόχο την πολυπόθητη αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση ως αρχηγός, επειδή σε αντίθετη περίπτωση...