Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μη, σας παρακαλώ μη λησμονάτε...» την γλώσσα μας!

Δε θα ασχοληθούμε, τώρα, με την κατακρεούργηση της ελληνικής γλώσσας, επίμονα και... αποτελεσματικά, συνειδητά ή ανεπίγνωστα. Μόνο τρία (ανάμεσα σε χιλιάδες) συμβολικά παραδείγματα: Ο λαλίστατος και ευφυής, δυστυχώς, και μάλιστα φιλόλογος(!), Αδ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι ανήκει στα «υποκείμενα της σκευωρίας», ενώ ήθελε να πει «θύματα», δηλ. αντικείμενα αυτής! Η υπουργός της Παιδείας(!) Κεραμέως επισημαίνει ότι «οι φοιτητικές εστίες διαχειρίζονται από τις πρυτανικές αρχές»(!), ενώ το διαχειρίζομαι είναι μέσο ενεργητικό (μόνο) ρήμα (οι πρυτανικές αρχές διαχειρίζονται τις κ.λπ). Και τρίτο, η επίμονη λαθεμένη χρήση του «κατ’αρχήν» στη θέση του πρώτα-πρώτα, κατ’αρχάς ή αρχικά παρά της προσπάθειας του ακούραστου κ. Μπαμπινιώτη!

Αυτά είναι, ίσως, συγχωρητέα ολισθήματα της προφορικής επικοινωνίας, ας τους διορθώνουν όμως, αυτόματα, οι συνομιλητές τους, εις επήκοον και θέαν των πάντων. Θα αναγκαστούν να προσέχουν εις το εξής...

Δυστυχώς η εικόνα στον γραπτό λόγο και μάλιστα στη δημόσια, κρατική(!) τηλεόραση,  φαίνεται να ανταγωνίζεται το γενικό αλαλούμ στα social media! Ανορθογραφίες, απουσία στίξης, ασυνταξίες, μη ελληνικά γράμματα κ.λπ.

Αρκεί ένα παράδειγμα: Ανάμεσα στον πακτωλό των σίριαλ(!) ένα πολύ πρόσφατο, το «κάνε ότι κοιμάσαι» (όταν σε κλέβουν ή σε βιάζουν;) το διαφημίζουν ως «κάνε ότι κ#ιμάσαι»!!

Κύριε ελέησον!

Η κατάσταση, όντως, στην προφορική και γραπτή επικοινωνία έχει φθάσει σε τραγική μορφή και η ασυνείδητη και συνειδητή(...!) επίθεση στην ελληνική γλώσσα βρίσκεται, ήδη, στο ζενίθ της. Και αυτά ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της επιθετικής (και πολεμικής) παγκοσμιοποίησης, για την οποία ένας από τους αφανείς πρωτεργάτες της, ο αμερικανός Ρότσιλδ μας προειδοποιεί: «αν δεν την αποδεχτείτε, θα σας την επιβάλουμε»!! Με όπλο το «δικαιωματισμό» ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, άρα και να μιλά και να γράφει, όπως του κατέβει! (συνέχεια στο επόμενο φύλλο της «Ε» για το τι σημαίνουν αυτά, πού οδηγούν και γιατί ευνοούνται και καθοδηγούνται).