ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Μη, παρακαλώ σας μη, λησμονάτε τη «γλώσσα μας»

Ας συνεχίσουμε, όπως είχαμε υποσχεθεί στο προηγούμενο φύλλο της «Ε»(νημέρωσή μας) λίγο ακόμα να γράφουμε για τη σωστή χρήση της γλώσσας μας, αν θέλουμε (όσοι, τουλάχιστον, θέλουμε...) να εξακολουθήσει να υπάρχει η Ελλάδα, ο Ελληνισμός.

Το ανθρώπινο είδος επέτυχε να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες με τη συνεργασία, που στηρίχθηκε στην επικοινωνία, δηλαδή στη γλώσσα, ήχους αρχικά και πολύ αργότερα σε εικονικούς τύπους, προφορικά και γραπτά, που συμβατικά (με εκούσιες συμβάσεις, συμφωνίες) λειτουργούσαν από όλους. Διαφορετικά, επικοινωνία δεν μπορούσε να υπάρξει.

Δεν θα θίξουμε εδώ την ανάγκη για πιστή τήρηση των κανόνων της προφορικής και γραπτής γλωσσικής επικοινωνίας ούτε θα επικρίνουμε τους ακούσιους (αδιάφορους η αγνοούντες...) και, κυρίως, τους εκούσιους (ιδιοτελείς διαφόρων ειδών, αιτιών και σκοπών...) γλωσσοκαταστροφείς. Θα αναφερθούμε μόνο σ’αυτούς (και στο φαινόμενο γενικότερα) που θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να ομιλούν όπως θέλουν, αδιαφορώντας για το αν οι ακροατές τους καταλαβαίνουν τι τους λένε!

Ο λόγος απευθύνεται πάντα προς τους άλλους και δεν είναι «ο άλλος» υποχρεωμένος να προσπαθεί να αποκρυπτογραφεί συνονθυλεύματα ήχων, είτε όταν εκπέμπονται άναρθρα είτε σε συχνότητα πολυβόλου. Δεν είναι πρόβλημα σεβασμού και ευπρέπειας, είναι ζήτημα κοινωνικής αναγκαιότητας.

Και, αν η συνομιλία γίνεται δια ζώσης, ο ακούων μπορεί να διακόψει τον ομιλούντα, με ευγένεια (!) με το «επανάλαβέ το, παρακαλώ, να καταλάβω τι είπες»! Αν όμως ο λόγος είναι δημόσιος προς άτυχους(!) ακροατές ραδιοφώνου, τηλεόρασης, «μπαλκονιού», θεατρικής σκηνής κ.λπ., τι μπορεί να γίνει;

Ολοι πρέπει να μαθαίνουν να ορθοφωνούν, στο σπίτι, στο σχολείο, στα δημόσια ιδρύματα, ακόμα στα δημόσια βήματα κ.λπ., αλλά αυτό εφαρμόζεται μόνο όταν μαθαίνουμε ξένη γλώσσα(!). Για την Ελληνική οι πάντες αδιαφορούν και μάλιστα οι εκπαιδευτικοί φορείς της Ελληνικής Παιδείας. Μήπως να άρχιζε από το νηπιαγωγείο η κ. Κεραμέως (η εκλεκτή των παγκοσμιοποιητών του Νταβός και άξια διάδοχος των προκατόχων της Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Φίλη, Γαβρόγλου!!) η μέριμνα για την Ελληνική γλώσσα αντί της Αγγλικής; Και μήπως όλοι μας να αρχίσουμε την επίθεση στις εστίες κακοποίησης της γλώσσας μας με τα ευθύβολα βέλη τους στο διαδίκτυο κατά των αυτουργών του εγκλήματος;       Ελεος, πια!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)