ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

28/4/2013

Ημερίδα αντιστασιακών 9 Μαΐου 2013

Κείμενο σε pdf

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ

την 9η Μαΐου, επέτειο συντριβής του ναζισμού

   Η 9η Μαΐου, επέτειος της συντριβής του ναζισμού στην καρδιά της ισοπεδωμένης ηπείρου, βρίσκει το όραμα μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης των λαών να έχει προσγειωθεί ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. Τα  εξήντα οκτώ χρόνια από την 9η Μαΐου 1945,  που μέχρι προχθές ακόμα πιστεύαμε ότι μας χώριζαν ανεπίστρεπτα από τον ερειπιώνα των λαθών και των εγκλημάτων που ήταν ο κόσμος την επαύριο της αντιναζιστικής νίκης,  μοιάζει σαν να μην έχουν περάσει.

 Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε μια περιδίνηση χωρίς τέλος. Από το ξέσπασμα της βαθιάς κρίσης που πλήττει τη  χώρα μας, και την εφαρμογή, για τρίτη συνεχή χρονιά, της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής και των επιταγών των τοποτηρητών της τρόικας, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός μεθοδευμένου, αδίστακτου και εντεινόμενου πολέμου κατά των δημοκρατικών θεσμών που εγκαθιδρύθηκαν μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που με αγώνες και θυσίες κατέκτησε ο λαός μας.

Στον πόλεμο αυτό, οι ενορχηστρωτές του έχουν αναθέσει σταδιακά, άλλοτε με την υπερπροβολή και άλλοτε με την αποσιώπηση, κεντρικό ρόλο στους νεοναζιστές της «Χρυσής Αυγής». Άμεσος στόχος τους είναι η σπίλωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η συκοφάντηση και απαξίωση συνολικά της αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-74, η απάλειψη από τη συλλογική μνήμη των θηριωδιών που διέπραξαν στη διάρκεια της Κατοχής οι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, η αποκαθήλωση της Αντίστασης 1940-44 από τη συνείδηση των Ελλήνων. Στρεβλώνοντας, παραχαράσσοντας, διαγράφοντας κυνικά την ιστορία ενός λαού που έχει διακριθεί για το αδούλωτο φρόνημα και τον ηρωισμό του στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαίων και των ελευθεριών του, οι ολιγάρχες των αγορών, οι νοσταλγοί των αιώνων της απολυταρχίας και οι εγχώριοι εκφραστές τους, επιζητούν να μετατρέψουν το πειραματόζωο Ελλάδα σε μάζα φτωχοποιημένων, φοβικών, αποκαρδιωμένων  και πειθήνιων υπηκόων χωρίς παρελθόν από το οποίο να αντλούν υπερηφάνεια, χωρίς λυτρωτικό όραμα για το μέλλον.

Οι καιροί σαλπίζουν ξανά εγερτήριο συνειδήσεων. Η επέτειος της 9ης Μαΐου, με το ιδιαίτερο συμβολικό φορτίο της, προσφέρει το έναυσμα και την πρόκληση να αναζητήσουν οι άγρυπνες συνειδήσεις τρόπους συμπόρευσης και αγώνων.

Οι υπογραφές που συνοδεύουν την πρόσκληση αυτή, πρόσωπα και συλλογικότητες από ολόκληρο το στερέωμα των κοινωνικών ευαισθησιών, ιδεολογικών επιλογών και πολιτικών προσεγγίσεων, δημοκρατικές συνειδήσεις που μας ενώνει η αγωνία για τον τόπο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απευθυνόμαστε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αρνούνται να ζήσουν οι ίδιοι και οι απόγονοί τους σε μια εξαθλιωμένη, εκβαρβαρισμένη και υποταγμένη κοινωνία, και τους καλούμε να συστρατευτούμε αποφασιστικά για να αγωνιστούμε όλοι μαζί σθεναρά για την πολιτική απομόνωση και εξουδετέρωση των νεοναζιστών και των συμφερόντων που τους στηρίζουν, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και τη λυτρωτική πατριωτική έξοδο από την κρίση.

Σας καλούμε να κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα, συμμετέχοντας στην ημερίδα «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας 50, με την ευκαιρία των εξήντα οκτώ χρόνων από τη συντριβή του ναζισμού.

Το πρόγραμμα της ημερίδας και τα ονόματα των ομιλητών θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου τη  Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, ώρα 12:00,  στα γραφεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών  1967-1974, Πάρκο Ελευθερίας, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. 

 

Επιτροπή Πρωτοβουλίας μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων  και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974)

Στρατής Γιάννης, μαθηματικός, τέως αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου

Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

Πάκος Θεοφάνης, πανεπιστημιακός, τέως μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ

Κρητικός Παναγιώτης, τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, μέλος του ΣΦΕΑ

Στίνης Θόδωρος, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ

Σαββινίδου Σελήνη, δημοσιογράφος, μέλος του ΣΦΕΑ

Βούλγαρη Ελένη, δ. υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ

Απανωμεριτάκης Νίκος, δ. υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ

Καργόπουλος Νίκος, χημικός, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ

Βάσσης Λαοκράτης, φιλόλογος, μέλος του ΣΦΕΑ

Νεφελούδης Ανδρέας, οικονομολόγος, τέως μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)