ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ

Η παραίτηση του Γέλτσιν, η απόσυρση των βασικότερωνυποψηφίων για την Προεδρία της Ρωσίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Πριμακόφκαι ο δήμαρχος της Μόσχας Λούσκοφ, και η άνετη επικράτηση του άσημου Πούτινδείχνουν ότι στο πρόσωπό του επήλθε κάποια συνεννόηση, ότι εκφράστηκε κάποιασυμμαχία δυνάμεων.
Η εποχή του κλόουν Γέλτσιν ήταν η εποχή που κύριοστοιχείο της ήταν το ξέσκισμα των σαρκών του πτώματος της ΕΣΣΔ από τα κοράκια-πρώην στελέχη του ΚΚΣΕ τα περισσότερα. Δισεκατομμυριούχοι εμφανίστηκανμέσα σε μια νύχτα - μεσάζοντες στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγών πηγώντης Ρωσίας (π.χ. πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από το μεγάλο κεφάλαιο τηςΔύσης. Ο λαός βρέθηκε σε πρωτοφανή εξαθλίωση και με τη μαφία (από πρώηνστελέχη της να είναι συγχρόνως η δύναμη καταστολής και μηχανισμός οικονομικής εκμετάλλευσηςτων απελπισμένων (πορνεία, δουλεμπόριο).

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Κάτι έπρεπε ναγίνει. ’λλωστε ισχυρότατοι θεσμοί παρέμεναν έξω από το καθεστώς Γέλτσιν(Κοινοβούλιο, Ένοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία). Έτσι συσπειρώθηκαν οι δυνάμειςπου, χωρίς να επιδιώκουν επάνοδο στο παλαιό καθεστώς ή κάποιες σοσιαλιστικέςμεταρρυθμίσεις (άλλωστε τέτοιο ζήτημα τα Κ.Κ. της Αν. Ευρώπης), στόχο τουςέχουν να δημιουργηθεί κράτος, να υπάρξει ξανά Ρωσία. Αυτές εκφράστηκανμε τον Πούτιν.

Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι το καθεστώςΓέλτσιν, κατ' εντολήν των Δυτικών (ΔΝΤ κλπ) διέλυσε πλήρως τηνπαραγωγική μηχανή με συνέπεια την απελπιστική έλλειψη χρημάτων για τονκρατικό μηχανισμό και τη διάλυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Έτσι τα βήματατου Πούτιν είναι μικρά και μετρημένα. Όμως οι προθέσεις του έγιναν φανερέςαπό τις πρώτες κινήσεις του:

Δυσαρέσκεια των Δυτικών

- Στησύνοδο της G8και στις επαφές του με τις Δυτικές κυβερνήσεις, παζαρεύει σκληρά τους όρουςδανειοδότησης και γενικότερα τους όρους ένταξης της Ρωσίας στην παγκόσμιατάξη πραγμάτων.
-Συσπείρωσεπάλι γύρω από τη Ρωσία μερικές από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Ουζμπεκιστάν,Κιργισία, Τατζικιστάν, Λευκορωσία) και βελτίωσε τις σχέσεις με άλλες (πχ.Ουκρανία).

- Έκλεισετο μέτωπο με την Κίνα, αποκαθιστώντας καλή συνεργασία και βελτίωσε τιςσχέσεις με την Ιαπωνία (παρά το πρόβλημα των Κουρίλων νήσων).
-Έδειξεαποφασισμένος να μην αφήσει τον έλεγχο του Καυκάσου (δηλαδή του δρόμουτων πετρελαίων της Κασπίας στους υποστηριζόμενους από ΗΠΑ και Τουρκία αντάρτες.
-Επιδιώκεινα περιορίσει την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών-μεσαζόντων, απαιτώνταςκαταβολή φόρων (ώστε να υπάρχουν έσοδα για το κράτος) και έλεγχο των ΜΜΕτους (ώστε να μη διαμορφώνουν αυτοί την κοινή γνώμη.
-Αντέδρασεέντονα στη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ καιστις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι Δυτικοί δε βλέπουν με ευχάριστο μάτι όλ' αυτά,πολύ περισσότερο όταν είχαν συνηθίσει να κάνουν ό,τι θέλουν με το καθεστώςΓέλτσιν. Όσοι βλέπουν μακρύτερα αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία μπορεί να ξαναγίνειμια μεγάλη δύναμη. Έτσι αποφάσισαν να «κόψουν τον τσαμπουκά» του Πούτινπριν η Ρωσία ορθοποδήσει.

-ΕνισχύουνΙσλαμικά κινήματα στο νότιο υπογάστριο της Ρωσίας (Καύκασος, Τατζικιστάν).
-Ασκούνπιέσεις μέσω των πιστωτικών οργανισμών.

-Είναιηθικοί αυτουργοί των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Μόσχα.

-Τελευταίαη βύθιση του Κουρσκ. Αν δεν προκάλεσαν οι ίδιοι τη βύθιση του (που μάλλοντην προκάλεσαν, άλλωστε οι ’γγλοι είναι ειδικοί σε τέτοιες δουλειές), σίγουραεκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, για να πλήξουν το κύρος το Πούτιν τόσο στοεξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέσω των μεγαλοεπιχειρηματιών - μεσαζόντωντους και των ΜΜΕ τους.

Παρά το αναμφισβήτητο πλήγμα ο Πούτιν δείχνει να συνεχίζειστην ίδια γραμμή. Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια του και να μην περιπέσειη Ρωσία σε οριστική ανυποληψία πρέπει να συγκρουστεί σκληρά με τους μεγαλοεπιχειρηματίεςκαι τη μαφία και το μεγάλο ερώτημα είναι ακριβώς μέχρι πού είναι διατεθειμένοςνα φτάσει. Αυτό που εμάς ενδιαφέρει άμεσα είναι ότι μια ελληνική εξωτερικήπολιτική (άγνωστη σε δίδυμα όπως αυτό του Σημίτη με το Γιωργάκη) θαμπορούσε να αξιοποιήσει τη σημερινή ρωσική πολιτική, που εξυπηρετεί καιτα στρατηγικά μας συμφέροντα. Π.χ. η Ρωσία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξήτης στις ελληνικές θέσεις για την Κύπρο, έχει ορίσει ειδικό εκπρόσωπο,που παρεμβαίνει στις συνομιλίες και ο Πούτιν αποφάσισε και επίσκεψη στηνΚύπρο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΟΚ : Αποκλίνουσα πορεία προς το …άγνωστο


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)