ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και το άδοξο τέλος (;) του απερίγραπτου σχεδίου Ανάν έδωσαν μιαν ανάσα, αν όχι αισιοδοξίας, τουλάχιστον μερικής ανακούφισης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Όχι σε όλους, όμως, δυστυχώς...
Η εκλογή του Τ. Παπαδόπουλου ήταν, τελικά, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ότι, μάλιστα, εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο (με θυσία πολλών που θα ήθελαν να επιβραβεύσουν την απερίφραστα ορθή στάση του Ν. Κουτσού), παρά την οργιώδη προπαγάνδα εναντίον του και την απροκάλυπτη στήριξη του Γλ. Κληρίδη από τους Αγγλοαμερικανούς και τους Εοκικούς και τους εδώ κολαούζους τους, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.
Ο ρόλος του Γλ. Κληρίδη και των περί αυτόν επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αποκαλύφθηκε ότι είχαν κάνει μυστικές συμφωνίες με τους Αγγλοαμερικανούς, με τις οποίες δέσμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία για διευκολύνσεις στον πόλεμο του Ιράκ!
Οι θέσεις του νέου Προέδρου μπορεί να μην είναι τελείως ξεκάθαρες, ίσως και λόγω της πολυκομματικής στήριξης του και των συνεπόμενων περιορισμών του. Η άκομψη, όμως, προσπάθεια παραμερισμού ή υπερκέρασης του με τις εξωφρενικές τελευταίες απόπειρες στη Χάγη (να τεθεί σε δημοψήφισμα το τελευταίο σχέδιο και... ύστερα να συζητηθεί!) καθώς και οι προσεκτικές δηλώσεις του για αντιρρήσεις του σ' αυτό υποδηλώνουν ότι κάτι ουσιαστικό άλλαξε στην Κύπρο, κάτι που επιτρέπει κάποια μικρή, έστω, αισιοδοξία.
Η αποδοχή των δημοψηφισμάτων από την ελληνική πλευρά (ακόμη κι αν το αποτέλεσμα ήταν ΟΧΙ) θα ισοδυναμούσε με εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» κι έτσι ο νέος Πρόεδρος δε θα μπορούσε να εκπροσωπεί πλέον το σύνολο του Κυπριακού Λαού στους διεθνείς οργανισμούς. Η απόρριψή τους από τον Τ. Παπαδόπουλο μας γλύτωσε από τα χειρότερα.
Το θράσος των Αγγλοαμερικανών και των Εοκικών ήταν πρωτοφανές. Απαιτούσαν να υπογράψει τις προφορικές συμφωνίες του Κληρίδη, τον οποίο λίγες ώρες πριν είχε αποδοκιμάσει ο λαός και με τις οποίες διαφωνούσε ο νέος Πρόεδρος!!!
Είναι απορίας άξιο, ακόμη, γιατί επιχειρήθηκε αυτή η τελευταία λυσσαλέα απόπειρα εγκλωβισμού και πλήρους υποδούλωσης της Κύπρου στη Χάγη. Οι εξώφθαλμοι εκβιασμοί για «ύστατη προσπάθεια», για «τελευταία ευκαιρία!», για «κίνδυνο de facto (εκ των πραγμάτων, στην πράξη) διχοτόμησης» (όταν όλοι γνωρίζουν ότι με το σχέδιο Ανάν θα είχαμε τελειωτική και de jure, δηλ. επίσημη, διχοτόμηση) δεν έχουν, μέχρις ώρας, ευδιάκριτους στόχους. Σίγουρα όχι την τουρκική χούντα. Αυτοί έχουν άλλα σχέδια και κατά βάση τα θέλουν όλα, πιστεύοντας ότι τα νέα δεδομένα στην εγγύς (για μας) Ανατολή τους ευνοούν. Συνήθισαν να τα παίρνουν όλα κι όχι το 90%, που τους δίνει το σχέδιο Ανάν. Θέλουν την Κύπρο δικό τους τσιφλίκι κι όχι να μοιράζονται την εξουσία με τους Αγγλοαμερικανούς.
Οι πιέσεις, λοιπόν, αυτές πιθανόν ήταν μια απονενοημένη τελευταία προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί τη στιγμή της τελικής υπογραφής προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε. ότι μέρος της συμφωνίας είναι η αποδοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία του σχεδίου Ανάν, όπως δήλωσε, έστω και ως... ανησυχία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας. ’λλωστε οι περί το παλιό Προεδρικό συνεχίζουν να πιέζουν ανοιχτά, ώστε το σχέδιο Ανάν να ενσωματωθεί στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε.!
Ευχόμαστε να μην είναι έτσι. Δε θα χαρούμε καθόλου με την αποκάλυψη της απάτης, που επιχειρήθηκε από τις δοτές ή απλώς εθελόδουλες ηγεσίες στη χώρα μας. Εκτός πια και η πολύ πιθανή εμπλοκή της διεύρυνσης στο Ευρωκοινοβούλιο ή στις ευρωχώρες, μετά τα τραγελαφικά των τελευταίων ημερών λόγω του πολέμου στο Ιράκ, ματαιώσουν τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις.
Αποφεύχθηκαν, πάντως, για την ώρα τα χειρότερα. Και, αν επαληθευτεί η νέα γραμμή για την Κύπρο, δηλ. ότι κάθε νέα διαπραγμάτευση θα αρχίσει από μηδενική βάση και όχι από τους παραλογισμούς που χειροκροτούσαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ και ο Κ. Στεφανόπουλος, μπορεί να έχουμε βάσιμες ελπίδες για ευοίωνες εξελίξεις. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι δε θα επαναληφθεί η ιστορία κάθε νέο σχέδιο του ΟΗΕ, που έρχεται μετά από τουρκική απόρριψη του προηγουμένου, να συμπεριλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά και να προχωρεί ακόμη πιο κοντά προς τις τουρκικές θέσεις.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)