ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Όπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της η «Οικολογική Εταιρία Έβρου», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής (13/1/06), η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε και μέχρι το Μάιο 2006 αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την οριστική χωροθέτηση. Επίσης η κυβέρνηση της Τουρκίας δημοσιοποίησε τις προθέσεις της για παρόμοιο πρόγραμμα, με 2 πιθανές θέσεις χωροθέτησης στην Ανατ. Θράκη.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση στη φύλαξη των αποβλήτων, η περιοχή είναι σεισμογενής και πολιτικά «ευαίσθητη» και οι 2 γειτονικές χώρες δε φημίζονται για τις καλές μελέτες τέτοιων κατασκευών και την πιστή τήρηση των προδιαγραφών.

Απαθής η ελληνική κυβέρνηση

Οι βαλκανικές χώρες έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση ΕSPOO, που ορίζει ότι για έργα με σημαντικές διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τις επηρεαζόμενες χώρες. Η Ρουμανία και τα Σκόπια έχουν ήδη παρέμβει. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακόμη απαθής, παρότι οι περιοχές είναι κοντά στα σύνορά μας. Ο εκλεκτός των «νταβατζήδων» υπουργός κ. Σουφλιάς κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν θάψει το θέμα, για να μην τον ενοχλούν.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)