ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Στόχος των ξένων με το μνημόνιο είναι ο εξανδραποδισμός του ελληνικού λαού και η διάλυση της χώρας. Γι’ αυτό επιδιώκουν την πλήρη εξαθλίωσή μας με εκτελεστικό όργανο την κατοχική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. O «ολοφυρόμενος» στα κανάλια Λοβέρδος και ο εκλεκτός της τρόικας Παπακωνσταντίνου έδωσαν ονοματεπώνυμο στα τερατουργήματα που ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δηλ. τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα αντίστοιχα, μόλις 2 χρόνια μετά την προηγούμενη «μεταρρύθμιση» της Πετραλιά.
Οι νόμοι αυτοί, που είναι πανομοιότυποι, διέπονται από την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που τους επέβαλαν. Κατεδαφίζουν κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων του τελευταίου αιώνα και μετατρέπουν τις μελλοντικές συντάξεις κυριολεκτικά σε φιλοδωρήματα, με προοπτική ακόμη και να τις καταργήσουν. Ο υψηλός πληθωρισμός, που έχει επιβληθεί σκοπίμως από την τρόικα και την κατοχική κυβέρνηση, μειώνει ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις.
Τα κυριότερα σημεία των τερατουργημάτων της κατοχικής κυβέρνησης είναι:
- Η γενική αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65. Πλήρης σύνταξη με χρόνο εργασίας 40 έτη, από 35 που ήταν, και ηλικία τουλάχιστον 60 ετών. Οι γυναίκες με ανήλικο παιδί σήμερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πλήρως σε ηλικία 50 ετών. Με το νέο καθεστώς από το 2013 το όριο ηλικίας αυξάνει στα 65!!
- Καταργούνται η 13η και η 14η σύνταξη, όχι όμως οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
- Καταργείται η 3μερής χρηματοδότηση (1,3% του ΑΕΠ στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στο ΤΑΠ ΟΤΕ καθώς και στον τομέα ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και στον κλάδο σύνταξης του ΟΑΕΕ με ποσοστό ίσο προς το 0,4% του ΑΕΠ). Αντ’ αυτής καθιερώνεται «βασική σύνταξη», που θα καταβάλλει το δημόσιο. Το ύψος αυτής της βασικής καθορίζεται σε 360 ευρώ για το έτος 2010 για πλήρη σύνταξη (μετά 40 χρόνια εργασίας) και από 1/1/2014 αναπροσαρμόζεται με συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από την μεταβολή του ΑΕΠ, που λόγω ύφεσης θα μειώνεται, και κατά 50% από την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελέγχουν πτωτικά την αγοραστική δύναμη των συντάξεων, αφού η αύξησή τους δε θα συντελείται μόνο με βάση τις αυξήσεις του πληθωρισμού. Το ύψος της βασικής σύνταξης και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με «κριτήριο» τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού καθώς και ότι η προβλεπόμενη αύξηση της συνολικής δαπάνης δεν μπορεί υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2060.
Όπως φαίνεται, η βασική σύνταξη θα συρρικνωθεί μέχρις εξαφάνισης, αφού ο αριθμός των συνταξιούχων την περίοδο 2010-2060 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝ.Ε. της Γ.Σ.Ε.Ε. Οι συντάξεις μειώνονται δραματικά.
Με το σημερινό ασφαλιστικό η πλήρης σύνταξη στα 35 χρόνια εργασίας αντιστοιχεί στο 80% και από 31/12/2007 αναλογικά στο 70% (νόμος Ρέππα 2002) του μέσου μισθού της τελευταίας 5ετίας. Με το νέο καθεστώς η πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας αντιστοιχεί στο 40% του μέσου μισθού όλου του εργασιακού βίου συν τη βασική σύνταξη. Ομως ούτε κι αυτό είναι σίγουρο
- Η αναλογική σύνταξη, που θα προέρχεται αποκλειστικά από τις εισφορες των ασφαλισμένων, θα αναπροσαρμόζεται, όπως και η βασική, ανάλογα με την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) και του ΑΕΠ .
- Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ, που είχε κριθεί παράνομος όταν τον είχε εφαρμόσει η Ν.Δ., για να περικόψει δραστικά τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
- Οι επικουρικές συντάξεις παύουν από 1/1/2011 να καλύπτονται από την εγγύηση του δημοσίου και τα επικουρικά ταμεία είτε θα τις καταβάλλουν μειωμένες, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, είτε δε θα τις καταβάλλουν καθόλου, ώστε να εκπληρωθεί το παλαιό όνειρο της Ε.Ε. για την ανάληψη των επικουρικών συντάξεων από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2021 με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών θα αυξάνονται με βάση την μεταβολή του «προσδόκιμου ορίου ζωής», το οποίο σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝ.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε. από διεθνή έρευνα τα επόμενα έτη θα αυξάνεται 3 μήνες το χρόνο κατά την δεκαετία 2010-2020. Από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανά τριετία θα ανακαθορίζονται. Αν δηλ. τότε είμαστε ακόμη στην Ε.Ε., δεν πρόκειται να υπάρχει σύνταξη, παρόλο που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ασφαλιστικές εισφορές. Στη χώρα μας ο μέσος όρος ασφάλισης είναι 25 έτη και η μέση ηλικία του νεοεισερχόμενου στην ασφάλιση είναι αυτή των 29 ετών. ’ρα, με 40 χρόνια ασφάλισης η συνταξιοδότηση του νεοεισερχόμενου θα γίνεται σε ηλικία 70 ετών, με χορήγηση σύνταξης–επιδόματος φτώχειας.
- Από 1/1/2013 εντάσσεται το χρεωκοπημένο ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από 1/1/2011 οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο, στο στρατό, στην Βουλή, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ (α και β βαθμίδας) θα υπάγονται υποχρεωτικά στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Έτσι νέα ελλείμματα θα προστεθούν σύντομα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφού το δημόσιο ως εργοδότης δεν πληρώνει ούτε τις εισφορές του. Ως τώρα οι συνολικές οφειλές του δημοσίου (ασφαλιστικές εισφορές και κρατική χρηματοδότηση) προς το ταμείο είναι 8,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας το όφελος στο έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος το 2060 με αυτά τα τερατουργήματα θα είναι μόλις 4,2 % του ΑΕΠ (10,7% του ΑΕΠ έλλειμμα με την υφιστάμενη ασφάλιση έναντι 6,5% με αυτή της τρόικας). Δηλ. όφελος μέσα σε 50 χρόνια μόνο 11 δισ. περίπου, που θα ήταν μόλις 2,5 δισ. αν το δημόσιο πλήρωνε τις υποχρεωσεις του στα ταμεία. Κατακρεουργήσανε τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους επίτηδες, χωρίς πραγματικό όφελος, μόνο και μόνο για να τους εξαθλιώσουν, εφαρμόζοντας τα ευρύτερα σχέδιά τους. Φυσικά ούτε λέξη για επιστροφή, έστω και μέρους, από τα τεράστια ποσά που λήστεψαν διαχρονικά από το 1950 οι κυβερνήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία θα αρκούσαν να δίνονται ανθρώπινες συντάξεις για πάρα πολλές δεκαετίας.
Αυτά τα τερατουργήματα προστίθενται στα «κατορθώματα» του Γ. Παπανδρέου, που όπως όλα δείχνουν αντιπαθεί (αν δε μισεί) τους Έλληνες και την Ελλάδα. Πότε τα αισθήματα αυτά θα γίνουν αμοιβαία;


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)