ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΝΑΣΥΡΕΙ ΜΝΗΜΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

 

Μέσα στην  πανδημία η κυβέρνηση έχει βρει την ευκαιρία να περνά τα πιο αντιλαϊκά νομοθετήματα που θυμίζουν έντονα εποχές μνημονίων. Οπως το «σεισμός-σωσμός», το «μνημόνιο-σωσμός», σήμερα το «πανδημία-σωσμός» για μεγαλύτερα κέρδη.

 

Τώρα επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει,  μετά τα μνημόνια και την πανδημία,  από τα ελάχιστα πλέον εργασιακά δικαιώματα., όπως επιτάσσει, μεταξύ άλλων, η Εκθεση της διαβόητης επιτροπής Πισσαρίδη, των «σοφών», το απαύγασμα του σημιτικού και μνημονιακού πανθέου, που διόρισε ο Μητσοτάκης ως άλλοθι για τις νεοφιλεύθερες πολιτικές του. Θυμίζουμε ότι οι «σοφοί» έχουν «προτείνει» τη μείωση του κόστους των υπερωριών, που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων που θα περιλαμβάνεται σ’ ένα προσεχές νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι γερμανικές «εμπνεύσεις» υλοποιούνται.   

 

Εν προκειμένω την  «εργολαβία» του εργασιακού  ανέλαβε ο Χατζηδάκης, των ειδικών αποστολών. Πρόσφατα ως υπουργός «Ανάπτυξης» απολιγνιτοποίησε βίαια πριν την ώρα τους, που είναι το 2050, τις μονάδες της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ), καταδικάζοντας σε οικονομικό μαρασμό όλη τη δυτική Μακεδονία καθώς και την περιοχή της Μεγαλόπολης κι έτσι θα αυξήσουμε κατά πολύ τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Βουλγαρία, την Ιταλία την Αλβανία και τα Σκόπια, ενώ θα αγοράζουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες από Γερμανία και Κίνα. Τώρα «ανέλαβε» να διαλύσει και τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

 

Με το νομοσχέδιο  αυτό  προβλέπονται:

 

   - 2 ώρες επιπλέον υπερεργασίας απλήρωτης έως 6 μήνες το χρόνο που θα δίνονται ως ρεπό με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη. Δηλ. ουσιαστικά με απαίτηση του εργοδότη. Τα περί του δικαιώματος του εργαζομένου να αρνηθεί τη «διευθέτηση», και, αν απολυθεί γι’ αυτό, η απόλυση να είναι άκυρη μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται.  Για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας ισχύει ως τώρα το άρθρο 42 του Ν. 3948/2011 (μνημονιακός νόμος για την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ που ψηφίστηκε επί Γιωργάκη), που προβλέπει 2 ώρες επιπλέον υπερεργασίας απλήρωτης έναντι ρεπό, αλλά με συλλογική σύμβαση και όχι με ατομική. Το άρθρο αυτό δεν αναιρέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά της κατάργησε τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτατο μισθό έτσι, ώστε να αποφασίζει γι’ αυτόν η κυβέρνηση και δεν τις επανέφερε μετά τη λήξη του συριζαίικου μνημονίου το 2018.

 

- Αυξηση των υπερωριών σε 150 ώρες το χρόνο από 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 ώρες στους άλλους τομείς, που ισχύει σήμερα. Ετσι μειώνεται το κόστος των υπερωριών, επειδή οι υπερωρίες αμείβονται με προσαύξηση 40% και εαν υπερβούν τις επιτρεπόμενες, δηλ. τις 96 ή τις 120, αμείβονται με προσαύξηση 60%. Τώρα με τις 150 ώρες θα πληρώνονται προσαύξηση 40% μόνο και έτσι θα μειωθεί το κόστος τους για τους εργοδότες, εάν βέβαια τις πληρώνουν. Ετσι, πέρα από τη βαρβαρότητα του μέτρου, δεν θα χρειάζονται και  νέες θέσεις εργασίας και οι νέοι μας, ιδιαίτερα οι μορφωμένοι,  θα εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα.   Ωραία ανάπτυξη...

 

- Επεκτείνεται σε πολλούς κλάδους η εργασία της Κυριακής. Γυρίζουμε ολοταχώς  στην εποχή του 18ου αιώνα. Τις Κυριακές θα γίνονται οι εξωσχολικές «δράσεις» των ιδιωτικών σχολείων, όχι όμως των δημοσίων. Ποιοι σχολάρχες άραγε το έγραψαν αυτό ;

 

- Η Επιθεώρηση Εργασίας από κρατικός φορέας, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να είναι ανεξέλεγκτη από τη Βουλή και να χρησιμοποιείται ως κυβερνητικό άλλοθι για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

 

- Σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης, ακόμα και αν ο εργαζόμενος δικαιωθεί δικαστικά, ο εργοδότης μπορεί να μην τον επαναπροσλάβει έναντι κάποιας γλίσχρας αποζημίωσης. Αν τη δίνει κι αυτή επικαλούμενος οικονομικές δυσχέρειες...

 

- Η κήρυξη απεργίας δυσκολεύει, επειδή προϋποθέτει την ύπαρξη συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, διαθέσιμο σε όποιο μέλος επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει, με «όρους μυστικότητας». Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου. Αυτό μπορεί να είναι θετικό, στο μέτρο που τηρείται η μυστικότητα της ψήφου και τα προσωπικά δεδομένα και δε διαρρέουν στον εργοδότη. Επίσης θεσπίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το 1/3 (υπερβολικό) των εργαζομένων σε βασικούς οργανισμούς, φαλκιδεύοντας την αποτελεσματικότητα της απεργίας στους οργανισμούς αυτούς...

 

- Θεσπίζεται επίσης η υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο, όπου θα καταχωρούνται βασικά στοιχεία, όπως το καταστατικό, η έδρα και ο αριθμός των μελών. Η εγγραφή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Το μέτρο είναι θετικό, εφόσον δεν παραβιασθούν τα προσωπικά δεδομένα, όπως τα ονόματα των μελών. Θετικό είναι επίσης και το ότι η προστασία των συνδικαλιστών εξομοιώνεται με εκείνην που ισχύει για τις εγκύους, ώστε να περιορισθεί ο κατ’ επάγγελμα εργοπατερισμός. Θετική είναι επίσης  η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας του εργαζόμενου, που συνδέεται με το σύστημα «Εργάνη» για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, στο μέτρο που θα την εφαρμόσουν οι εργοδότες και δε θα κρύβουν στα υπόγεια τους «μαύρους». 

 

Οι λοιπές διατάξεις  για την καταπολέμηση της βίας στους εργασιακούς χώρους, για τις άδειες πατρότητας, για την προστασία των εγκύων, για την τηλεργασία, για την κατάργηση της διάκρισης εργατοτεχνιτών-υπαλλήλων ως προς τις αποζημιώσεις, είναι θετικές, εφ’ όσον ελέγχονται οι εργοδότες, αν τις εφαρμόζουν...

 

Τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, για να εφαρμοσθούν στην πράξη, προϋποθέτουν την υπαρξη ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών. Κάτι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες.  Ετσι υπερτερούν τα αρνητικά, τα οποία θα εφαρμοσθούν άμεσα με την ψήφιση και διαλύουν τα ισχνά σημερινά εργασιακά δικαιώματα. Ομως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ,  ως πιστοί υπηρέτες των μνημονίων, δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους τιμητές, επειδή ως κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις αφαίρεσαν εργασιακά δικαιώματα ή και δεν κατάργησαν αντεργατικούς νόμους επί των οποίων βασίστηκε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Οι επαγγελματίες συνδικαλιστές που εκτρέφονται από όλα τα κόμματα ανησυχούν και ιδιαίτερα αυτοί από τα κόμματα που ειδικεύονται σε «επαναστατική γυμναστική», επειδή θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους βιοπορισμού τους.

 

Δεν αξίζει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους αυτή η μεταχείριση που έχουν χρόνια  υποστεί. Χρειάζεται μια άλλη ανάπτυξη, με στόχους και αξίες. Επειδή  έχουμε πρώτες ύλες, παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό υψηλής στάθμης. Εχουμε ως λαός εργατικότητα, έχουμε πολιτισμό. Εχουμε εσωτερική και εξωτερική αγορά και γεωστρατηγική θέση που μας δίνει το πλεονέκτημα να καταστεί η χώρα μας κέντρο εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μιας ευρύτερης περιοχής, με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγούμε από την Ε.Ε. και το ευρώ της, η οποία μας απαγορεύει την ανάπτυξη της παραγωγής μας. Ετσι, μόνο, μπορεί η χώρα να γίνει ανταγωνιστική και η οικονομία  μας να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες συνθήκες.

 

Ολ’ αυτά φυσικά προϋποθέτουν Ελληνικές κυβερνήσεις και όχι υπηρέτες ξένων συμφερόντων.

 

 

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)