ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

 

            Οταν ιδρύθηκε η ΔΕΗ το 1950 εξαγόρασε τις  415  ιδιωτικές και δημοτικές εταιρίες ηλεκτρισμού που λειτουργούσαν σε διάφορες πόλεις και εθνικοποιήθηκε ως  μονοπώλιό της η  κατασκευή έργων παραγωγής, η παράγωγή, η διανομή και η πώληση ηλεκτρισμού. Ετσι εξηλεκτρίσθηκε σε λίγα χρόνια όλη η χώρα, έως το τελευταίο χωριό, ενώ συνέβαλε στην ανάπτυξη ηλεκτροδοτώντας επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

 

            Αυτό δεν άρεσε στα όρνεα της Ε.Ε. που, στο όνομα του «ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού»(!), απαιτούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων . Ετσι αρχίζει το ξήλωμα της ΔΕΗ από το 1999.

 

Οι εποχές Σημίτη - Γιωργάκη

 

            Την εποχή του Σημίτη η ενιαία ΔΕΗ  μετατρέπεται σε Α.Ε., δηλ. μετοχοποιείται, και πωλείται σε ιδιώτες το 49% με το ν. 2773/1999 Ιδρύεται, επίσης, η ΡΑΕ (Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας)  που σύμφωνα με τον ίδιο νόμο «Παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς της και εισηγείται στα αρμόδια όργανα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών»! Δίνεται επίσης με τον ίδιο νόμο η δυνατότητα  ίδρυσης ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, δηλ. εμπορίας και παραγωγής.

 

            Την εποχή του ΓΑΠ με το πρώτο μνημόνιο και με το ν. 4001/2011 η  ενιαία ΔΕΗ διασπάται σε ΔΕΗ ΑΕ παραγωγής και εμπορίας, που κατέχει δηλ. τις μονάδες παραγωγής (θερμικές, υδροηλεκτρικές και ΑΠΕ)  εκδίδει και εισπράττει  τους λογαριασμούς, και στις θυγατρικές της τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που έχει αρμοδιότητα για τα δίκτυα υψηλής τάσης, τη διασύνδεσή τους με τις μονάδες εγχώριες μονάδες παραγωγής και με τις γειτονικές χώρες για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ηλ. ρεύματος,  και τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που έχει την αρμοδιότητα του δικτύου χαμηλής τάσης, τις βλάβες, τα ρολόγια δηλ τοποθέτηση, αντικατάσταση  και μέτρηση της κατανάλωσης που διαβιβάζει στη ΔΕΗ ΑΕ. Οι θυγατρικές αυτές ανήκαν έως τότε στον όμιλο της ΔΕΗ ΑΕ, έχουν όμως δικές τους διοικήσεις. Είναι τα προεόρτια της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Με το ν. 3986/2011 ιδρύεται το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), που είναι ΑΕ, λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια  και ελέγχεται έμμεσα από το Δημόσιο, στο οποίο με πίεση των δανειστών εκχωρούνται με υπουργικές αποφάσεις ΔΕΚΟ και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.

 

Εποχή Σαμαρά – Τσίπρα

 

            Την εποχή του Σαμαρά με το δεύτερο μνημόνιο του 2012 έγινε η εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ Α.Ε.  στο ΤΑΙΠΕΔ με την 206/2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Η  τρόικα απαιτούσε να πουληθεί το 17% αλλά αυτό δεν έγινε.  Το 2014  ζητούσαν επίσης να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ και το 30% της ΔΕΗ, η περιβόητη «μικρή ΔΕΗ» που προβλεπόταν στο νόμο 4273/2014. Στόχος ήταν η προώθηση των ιδιωτικών εταιρειών και η βίαιη μείωση των πελατών της ΔΕΗ με το 30% αυτών να μεταβιβάζεται ετσιθελικά  στην  ιδιωτική πλέον μικρή ΔΕΗ.

 

            Την εποχή του Τσίπρα δεν πραγματοποιήθηκε η «μικρή ΔΕΗ», όμως με το τρίτο μνημόνιο (ν. 4336/2015) επιβλήθηκε στη ΔΕΗ να πουλάει  τα περιβόητα ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité (!)), δηλαδή μέρος της  παραγωγής της  στους ιδιώτες παρόχους-ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, με στόχο το 2020 η ΔΕΗ να έχει μερίδιο μόνο το 50% της αγοράς! Οι ιδιώτες πάροχοι το φθηνό ρεύμα που αγόραζαν από τη ΔΕΗ σε μεγάλο ποσοστό το πουλούσαν στο εξωτερικό κερδίζοντας πολλαπλάσια. Ιδιωτικοποίησε με το ν. 4389/2016 τον ΑΔΜΗΕ, μεταβιβάζοντας τις μετοχές της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ Από  αυτές το 51% των μετοχών στο Χρηματιστήριο, το 25% στο Δημόσιο και το 24% το πουλησε σε κινέζικη εταιρεία. Μετέφερε το υπόλοιπο 34% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, δηλ. στους δανειστές. (Το Εποπτικό του Συμβούλιο αποτελείται  από έναν Γάλλο, έναν Ισπανό και τρεις Έλληνες).

 

Η εποχή Μητσοτάκη

 

            Κι έρχεται η ακόμη πιο καταστροφική εποχή του Μητσοτάκη, που, χωρίς μνημόνια πλέον,  καταργεί τα ΝΟΜΕ, λειτουργεί  το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με το μνημονιακό ν. 4512/2018, και έτσι  ιδιωτικοποιείται πλήρως ένα δημόσιο αγαθό, που είναι  η ηλεκτρική ενέργεια, και εκτοξεύεται η χονδρική τιμή της σε ύψη-ρεκόρ και  μετακυλίεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων στους καταναλωτές.  Πενταπλασιάζεται η τιμή χονδρικής μέσα σε 10 μήνες, χωρίς να τίθεται κάποιο ανώτατο όριο στην ασύστολη κερδοσκοπία από τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.  Συνεχίζει  τη διάλυση  ο Μητσοτάκης  με το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων για να αυξήσει κι άλλο τις τιμές, αφού σε πολύ μεγάλο ποσοστό η παραγωγή επαφίεται σε μονάδες εισαγόμενου φυσικού αερίου (το  φετινό Σεπτέμβρη το ποσοστό συμμετοχής του στην παραγωγή ηλεκτρ. ρεύματος ήταν 78%)  ενώ παράλληλα αυξάνονται τα έλλειμματα εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία και Ιταλία (το φετεινό  Αύγουστο με τους καύσωνες είχαμε έλλειμμα 591.000 μεγαβατώρες, τις οποίες πληρώνουμε). Πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (ν. 4601/2019) σε ένα αυστραλιανό fund και ετοιμάζεται να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, πιθανότατα επίσης σε κάποιο fund.

 

Η ΔΕΗ έτσι θα μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία. Οι τιμές του ρεύματος θα εκτοξευθούν ανεξέλεγκτα  και στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» οι κυβερνήσεις θα έχουν άλλοθι να μην παρεμβαίνουν.

 

            Επιστρέφουμε έτσι ολοταχώς στην προ του 1950 εποχή. Την εποχή των ιδιωτικών εταιρειών, όπως  της αθηναϊκής Πάουερ και  του πατρινού  Γλαύκου. Η ενεργειακή φτώχεια που είναι προ των πυλών σημαίνει πληθωρισμό, ελλείμματα. εξάρτηση και μείωση παραγωγής, που θα πλήξει σοβαρά νοικοκυριά, αγρότες  και επιχειρήσεις . Η επιβολή της διάλυσης και του ξεπουλήματος της  μεγαλύτερης και σημαντικότατης  για την επιβίωση της χώρας ΔΕΚΟ από την Ε.Ε. με τον παραλογισμό των ιδιωτικοποιήσεων  για  τα κέρδη των εταιρειών τους και την ενίσχυση της εξάρτησης με τους πρόθυμους εγχώριους υποτακτικούς  τους, χρειάζεται απάντηση, όταν αποκτήσουμε ελληνικές ηγεσίες: Την επαναφορά της ΔΕΗ όπως ήταν έως το 1999.

του Στάθη

Φυσικά όσο παραμένουμε στην Ε.Ε., ψηφίζουμε τους πιστούς υπηρέτες της και δεν αντιδρούμε, το μέλλον μας θα είναι δυσοίωνο


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)