ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Εσωτερική πολιτική κατάσταση Εξελίξεις στη δεύτερη θητεία Μητσοτάκη

Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά την προσωπική του αποτυχία, μάλιστα, στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, χαρακτηρίζεται από τη σπουδή του να προωθήσει και να επιταχύνει τη θεσμοθέτηση μιας σειράς αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών μέτρων, χωρίς, όπως δείχνει, να  τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, ενόψει των ευρωεκλογών. Τα μέτρα αυτά είναι σε γενικές γραμμές:

 - Τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», που είναι στην ουσία αναβάθμιση των «κολλεγίων». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη   παραβιάζει απροκάλυπτα το  Συντάγμα, προκειμένου να υπηρετήσει εγχώριες και ξένες απαιτήσεις, χωρίς να λογαριάζει τις ογκούμενες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 -Βιάστηκε για το «γάμο» των «ομοφύλων» (και όχι ομοφυλοφίλων, λόγω «πολιτικής ορθότητας»), δήθεν για την προστασία των παιδιών, που Κύριος οίδε πώς απέκτησαν «ομόφυλα» ζευγάρια. Κι αν ήταν αυτός ο σκόπος, γιατί δε λυνόταν με επέκταση του συμφώνου συμβίωσης;

Ο τελικός σκοπός είναι πασιφανής, δηλ.  η απόκτηση  παιδιών με παρένθετη γυναίκα για «ομόφυλους». Προφανώς ο Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτια ξένων διχάζοντας την κοινωνία και τα κόμματα και ιδιαίτερα τη ΝΔ.  «Προδευτικοί» οι λίγοι, «σκοταδιστές» οι πολλοί, σύμφωνα με τα  κυβερνητικά, και όχι μόνο, ΜΜΕ  !

           -Περαιτέρω  ιδιωτικοποιήση του Ε.Σ.Υ.  και ιδιαίτερα των δημόσιων νοσοκομείων, που έχουν αποψιλωθεί  από προσωπικό και πόρους,  με την καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, όπως έγινε πριν  και με τα απογευματινα ιατρεία. Μάλιστα ο κ.Αδωνις, που με το καλημέρα επιβάρυνε τους ασφαλισμένους με την αύξηση της τιμής των φαρμάκων,  μας  είπε ότι οι αμοιβές αυτές είναι ένα «νόμιμο» φακελάκι. Τελικά έτσι με την έλλειψη προσωπικού τα χειρουργεία θα γίνονται το απόγευμα για τους έχοντες. Οι υπόλοιποι στο έλεος του Θεού...

           -Κατάργηση δικαστικών  καταστημάτων και εφετείων διαφόρων πόλεων(π.χ Αγρίνιο, Καλαμάτα, Χαλκίδα),  συγχώνευση ειρηνοδικείων με πρωτοδικεία σύμφωνα με τις εντολές της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό θα ξεσηκώσει αντιδράσεις, που θα έχουν αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες  και εντός του κυβερνητικού κόμματος.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Η τωρινή κινητοποίηση των αγροτών μας δε μοιάζει  με τις συνήθεις προηγούμενες. Συμπίπτει με αυτές των ευρωπαίων αγροτών, που καταφέρονται κατά της Ε.Ε., επειδή η «πράσινη μετάβαση», που έχει αποφασιστεί, τους επιβάλλει. υποχρεωτική  αγρανάπαυση και έτσι  τους αποκλείει από τα κοινοτικά κονδύλια της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), που με γερμανική απαίτηση είναι μειωμένα (386,6 δις για τα έτη 2021-2027, δηλ. 55 δις το χρόνο. Αντίθετα την Ουκρανία αποφάσισαν να την ενισχύσουν με 50 δις).  Ετσι σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων απο τρίτες χώρες κινδυνεύει σε συρρίκνωση ο αγροτικός τομέας και η αγροτική παραγωγή. Εξω από τα γραφεία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες οι αγρότες φώναζαν «Λεφτά για τους αγρότες, όχι για τον Ζελένσκι».

Οι Ελληνες αγρότες, πέραν των αποζημιώσεων από τις πρόσφατες καταστροφές και λόγω  της μεγάλης ακρίβειας, που ταλανίζει τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας,  διεκδικούν τη μείωση του κόστους παραγωγής (καυσιμα, ρεύμα λιπάσματα κ.λπ). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους δίνει ψίχουλα, επειδή μας έχουν επιβάλει οι δανειστές θηριώδη  πρωτογενή πλεονάσματα, για να διατηρηθεί η περιβόητη «επενδυτική βαθμίδα». Κι άλλη κρίση κι άλλο πολιτικό κοστος.

 Ελληνοτουρκικά

Αλλο ένα «κατόρθωμα» του Μητσοτάκη με τον  οσφυοκάμπτη Γεραπετρίτη, πειθαρχώντας στις αμερικανογερμανικές «υποδείξεις», είναι ο κατευνασμός της Τουρκίας, που διατηρεί στο ακέραιο όλες τις διεκδικήσεις της απέναντι στη χώρα μας (Casus Belli, αποστρατικοποίηση νησιών μας, «γαλάζια πατρίδα», τουρκολιβυκό μνημόνιο κ.λπ.)

Με την περιβόητη «Διακήρυξη των Αθηνών» γεραπετρίτειας έμπνευσης δεσμευόμαστε να μην «θυμώσουμε» την Τουρκια, επειδή «τα μέρη δεσμεύονται  να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του<....>«θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Αυτό βεβαια ουδόλως δεσμευει τον Ερντογάν να καταφέρεται πρόσφατα κατά της Ελλάδας και να υπερθεματίζει υπερ της «γαλάζιας πατρίδας» του. Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αιδήμων σιωπή. Αντίθετα χορηγεί 7ήμερη βίζα σε Τούρκους πολίτες μόνο για στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τα Δωδεκάνησα έως τη Λήμνο!  Ισως επειδή είναι υποψήφια προς αποστρατικοποίηση; Πού θα φθάσει ο ενδοτισμός του; Τι εγκυμονούνται;

 Στη ΝΔ    το κατεστημένο πολιτικό σύστημα βρίσκεται εδώ και καιρό σ’ ενα παράδοξο αδιέξοδο. Η φθορά της μητσοτάκειας ΝΔ δεν ενισχύει κάποιο άλλο εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα. Η φθορά αυτή οφείλεται στην ακραία νεοφιλελευθερη πολιτική που ασκεί (ακρίβεια, πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα κ.λπ) καθώς και στον ενδοτισμό στα εθνικά θέματα, προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες αντανακλώνται  στις εντεινόμενες εσωτερικές της αντιθέσεις. Διαμάχη σημιτικών, που τοποθέτησε ο Μητσοτάκης σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, με αυτούς της λεγόμενης λαϊκής δεξιας που ηγείται ο Σαμαράς. Επίσης οι καραμανλικοί, όπως ο Δένδιας, ο Χαρακόπουλος και άλλοι διαφοροποιούνται από τη μητσοτακική πολιτική που προωθεί εν τάχει όλα τα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα.

Δεν ενδιαφέρεται ο Μητσοτάκης να παραμείνει για τρίτη κυβερνητική θητεία; Φοβάται σ’ αυτή την περίπτωση τη δημιουργία νέου κόμματος από στελέχη της ΝΔ, μετά μαλιστα την πιθανή εκλογή Τραμπ; Η μήπως αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μετακίνησή του σε ανώτατο αξίωμα στην Κομισιόν; Γι’ αυτό εξοφλει άρον άρον   γραμμάτια;  Οι απαντήσεις εν καιρώ.

Στο ΣΥΡΙΖΑ η κασσελάκεια εποχή  μόνο το τίτλο του κόμματος έχει διατηρήσει. Εχει αλλάξει άρδην φυσιογνωμία προς τα δεξιά, ψηφίζοντας μάλιστα ορισμένα κυβερνητικά νομοσχέδια, όπως τις αμυντικές δαπάνες που ποτέ προηγουμένως δεν είχε ψηφίσει. Για το «γάμο»  ο Κασσελάκης δήλωσε ότι είναι «ταυτοτικό» ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλ. η  ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ταυτότητα του Κασσελάκη; Μάλιστα όταν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αντίθεσή της στο «γάμο» ο κασσελάκειος ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσει το Μητσοτάκη ζήτησε το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας! Εν τω μεταξύ άρχισαν τα όργανα με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Πολάκη και τον Παππά, που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του ποντάροντας στην αναμενόμενη συντριβή του κόμματος στις ευρωεκλογές. Εκεί  πάντως ισχύει το τρεις λαλούν και δυό χορεύουν. Τι θα συμβεί τότε; Μήπως η πλήρης διάλυση είναι ante portas;

Στο ΠΑΣΟΚ   η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ολίγιστου γερμανόστροφου Ανδρουλάκη ψηφίζει τα πιο σημαντικα νομοσχέδια της ΝΔ. Δηλώνει ότι θα ψηφίσει το «γάμο» και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές που αυτό, φυσικά, ευνοεί τη ΝΔ. Δημοσκοπικά εμφανίζεται να υπερισχύει οριακά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι λόγω πολιτικής υπεροχής αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη καταποντίζεται. Παραμένει πάντως δημοσκοπικά σε χαμηλά ποσοστά 12 έως 13%. Δεν φαίνεται να έχει καμμιά πιθανότητα ραγδαίας ανοδικής πορείας. Σε τι ελπίζει ;

Στο ΚΚΕ   ευχάριστη έκπληξη είναι η θέση του κατά του «γάμου». Η ελληνοποίηση της πολιτικής του, παρά τις αγκυλώσεις του, που αποβάλλει πολύ αργά, του δίνει την ελπίδα στις ευρωεκλογές ότι θα ψηφισθεί  από ένα  ευρύτερο αριθμό ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Ομως θ΄αλλάξει κάτι πραγματικά;

Τα υπόλοιπα κόμματα

 Η Νέα(;) Αριστερά νομίζει  ότι είναι ο «καλός ΣΥΡΙΖΑ» . Δεν  αντιλαμβάνονται ότι είτε κακός είτε καλός ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκετα σε αποδρομή;

Η Ζωή μια ψηφίζει κυβερνητικα  νομοσχέδια μια κάνει και αντιπολίτευση. Ζωή είναι αυτή...

Οι λοιποι δεξιοί και θρησκευάμενοι εκμεταλλεύονται το ζήτημα με το «γάμο» και έτσι δημοσκοπικά υπερβαίνουν, κατά πολύ ίσως, το 3%.

Οποια κι αν είναι η πολιτική κατάσταση κι όποιες εξελίξεις κι αν δρομολογηθούν δεν πρόκειται,  δυστυχώς, να αλλάξει κάτι προς όφελος των  Ελλήνων, της κοινωνίας και  των εθνικών συμφερόντων, επειδή η πλειονότητα των ηγεσιών πολιτικών, πνευματικών και οικονομικών υπακούουν στις απαιτήσεις του ξένου παράγοντα (ΗΠΑ, Γερμανίας, Ε.Ε. κ.λπ). Η ανάδειξη πολιτικών δυνάμεων που να υπηρετουν τα ελληνικά συμφέροντα, να διευρύνουν τη δημοκρατία, να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και να προασπίζονται την Εθνική κυριαρχία είναι η αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της Ελλάδας.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)