ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

22/4/2014

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Κείμενο σε pdf

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Οι τελευταίες εξελίξεις

   Στις 4/2/14 μετά συνάντηση Αναστασιάδη-΄Ερογλου εκδόθηκε Κοινή Διακήρυξη για «νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού». Η διακήρυξη είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, όπως εξηγείται και στο ψήφισμα που εξέδωσαν η ΣΕΥΑΕΚ (στην οποία και το ΑΣΚΕ συμμετέχει).

   Αρχές Απριλίου η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοίνωσε και τα εξής: Α) Αποφασίστηκε να κατασκευαστεί τερματικός σταθμός, παρότι με τα σημερινά δεδομένα δε θα είναι βιώσιμος, αλλά με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής της ΝΟΒLΕ (συμφωνία για έρευνα σε νέο οικόπεδο το 2014) θα γίνει βιώσιμος. Β) Σε νέα οικόπεδα ξεκινούν έρευνες, για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί άδειες το 2014 η ιταλοκορεατική ENI/COGAS και το 2015 η γαλλική TOTAL.

 Τα καλά αυτά νέα σκιάζονται από κινήσεις για την ανατροπή αυτής της κυβερνητικής απόφασης.

 «Μια συμφωνία για επανένωση της Κύπρου μπορεί να διευκολύνει τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επιτρέποντας του να μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, JohnKoenig σε συνέντευξή του στο Ασόσιεϊτεντ πρες. Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης το έχει ουσιαστικά δεχτεί, αφού έχει δηλώσει  ότι από το φυσικό αέριο μπορούν να επωφεληθούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία, αλλά μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

  Πρώτο: Δεν έχει σημασία πόσο καλή ή κακή θα είναι η συμφωνία και πόσο καλή μπορούμε να την περιμένουμε μετά την Κοινή Διακήρυξη; Δεύτερο και σπουδαιότερο: Ποια συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία την έχει σεβαστεί;

   Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το κυπριακό αέριο δεν πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας, γιατί αντί για όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σίγουρα θα γίνει όπλο εκβιασμού στα χέρια της Τουρκίας

 

 

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)