ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Νίκος Παππάς

Στις 9 Απριλίου οι συναγωνιστές του συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία το ναύαρχο Νίκο Παππά, έναν άνθρωπο με μεγάλη συμβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Ο Ν. Παππάς, μυημένος στο Κίνημα του Ναυτικού, ήταν κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» και τη μέρα που θα εκδηλωνόταν το Κίνημα, τέλη Μαΐου 1973, βρισκόταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Όταν έγινε γνωστό ότι το Κίνημα είχε προδοθεί, βρέθηκε στο δίλημμα: να παραδοθεί ή να στασιάσει; Απόφαση καθόλου εύκολη, γιατί δε διακινδύνευε μόνο τη δική του ζωή, αλλά και ολόκληρου του πληρώματος, 250 εικοσάχρονων παιδιών.
Τελικά αποφάσισε να στασιάσει, οδηγώντας το πλοίο στο λιμάνι Φιουμιτσίνο κοντά στη Ρώμη, με τη συμπαράσταση του πληρώματος, που του είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Στην Ιταλία ζήτησαν πολιτικό άσυλο και, καταδικασμένοι σε θάνατο από τη χούντα, με συνεντεύξεις απέδειξαν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η χούντα δεν είχε την υποστήριξη όχι μόνο του λαού, αλλά ούτε των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθησε το Πολυτεχνείο 6 μήνες αργότερα, η προδοσία της Κύπρου και, υπό τη διαρκή 7χρονη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων, η χούντα κατέρρευσε.
Δείγματα της στάσης του ο Ν. Παππάς έδωσε από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας, όταν του ανέθεσαν να μεταφέρει εξόριστους στη Γυάρο. Η συμπεριφορά του προς τους κρατούμενους ήταν άψογη, ενώ προς τους συνοδούς χωροφύλακες σκαιά, υποχρεώνοντάς τους μέχρι και να αφοπλιστούν!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)