ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Η άνοιξη αρχίζει δυσοίωνα. Και για την Ελλάδα. Τα γεγονότα στην Ουκρανία και οι επαπειλούμενες εξελίξεις προοιωνίζουν κινδύνους γενικότερους, αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας, όταν μάλιστα, κακή τη τύχη, αντιπροσωπεύεται στο εξωτερικό από τον ανόητα και επικίνδυνα φλύαρο Βενιζέλο.

Αν η διαφαινόμενη απόπειρα των ΗΠΑ, με προπομπό τη γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. (που προσπαθεί τώρα να αναδιπλωθεί), να ελέγξει πλήρως τη νότια, ρωσόφωνη και ρωσόφιλη, Ουκρανία δυτικά της Κριμαίας (όπου αποκλείεται οποιαδήποτε υποχώρηση της Ρωσίας), με δεδομένο ότι οι Ρώσοι αμύνονται πατρίων, ουσιαστικά, εδαφών, είναι σοβαρή και αποφασισμένη, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Αν μάλιστα συνδεθούν με τη, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αμερικάνικη «ήττα» στη Συρία, την περίεργη βιασύνη για «λύση» στο Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις ταραχές στο Κόσοβο και Βοσνία και, κυρίως, το πετρέλαιο, αέριο και τους αγωγούς στην περιοχή, τότε οι αντίκτυποι στη χώρα θα γίνονται εντονότεροι. (Αυτά γράφονται στις 4 του Μάρτη και, όταν αρχίσει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση, θα επιχειρηθεί εκτενέστερη ανάλυση στην ιστοσελίδα του ΑΣΚΕ)

Τίποτα δεν πάει καλά και στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, και μάλιστα παραμονές των εκλογών του Μαΐου, και μια περίεργη και παραλυτική απάθεια κυριαρχεί παντού, προμήνυμα καταιγίδας…

Η σαδιστική συμπεριφορά της τρόικας παίρνει χαρακτήρα ιλαροτραγωδίας, εν όψει και της ολοκλήρωσης (όπως ισχυρίζονται) του καταστροφικού «έργου» της στη χώρα μας. Προετοιμάζει το έδαφος για (ενδεχόμενη) κάθοδο γερμανικών, κυρίως, επιχειρήσεων, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Προωθεί… το γάλα των βορείων, καταργεί την προστασία των επαγγελματικών μισθώσεων, απαιτεί πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων, πώληση φαρμάκων στα εμπορικά καταστήματα, που ήδη πολλαπλασιάζονται με γερμανικό χρώμα, κ.λπ κ.λπ. Ταυτόχρονα απορρίπτει ό,τι προτείνεται από την «Ελληνική» πλευρά, αρνείται το «πρωτογενές πλεόνασμα» και απαιτεί συνεχώς περισσότερα οδηγώντας την κυβέρνηση σε απόγνωση στο άκουσμα του νέου «ευέλικτου μνημονίου», ενώ ο Σαμαράς περίμενε κάποιο «δώρο» για προεκλογική κατανάλωση. Και ουσιαστικά χωρίς καμιά αντίδραση.

Σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού «έργου» επικρατεί διάλυση και χάος, αφού απουσιάζει κάθε κεντρικός σχεδιασμός για συνολική ελληνική πολιτική και ελληνικούς στόχους, με τους περισσότερους υπουργούς να συναγωνίζονται στο στίβο της ανοησίας και του κυνισμού. Πουθενά «φως στο τούνελ», με τραγικό αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των αυτοκτονιών και την εκδήλωση επιθυμίας της πλειονότητας (56% κατέγραψαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις) των Ελλήνων να μεταναστεύσουν! Ένα μόνο θετικό δείγμα σημειώθηκε πρόσφατα. Η αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το περιεχόμενο και τις προσδοκίες της έναρξης των διαπραγματεύσεων, που ουσιαστικά τις υπονόμευσε, ευτυχώς!

Κινούμενη άμμος, ακόμη,

το προεκλογικό τοπίο

Για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο κανένα κόμμα (εκτός του πολύ «ήσυχου» τελευταία ΚΚΕ) δεν έχει ξεκάθαρη θέση και εικόνα προεκλογική και συνεχώς ξεπετάγονται νέα κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί, με διαρκείς μεταλλαγές, λες και κάθε πρεσβεία, κάθε επενδυτικό fund (π.χ Morgan and Stanley…), κάθε επιχείρηση, συγκρότημα και κανάλι να «προσφέρει» από ένα κόμμα, για μελλοντική …συνιστώσα ευρύτερων σχηματισμών. Φαίνεται σαν οι σχεδιαστές του πολιτικού σκηνικού μας να αφήνουν σχετική ελευθερία στα εντόπια κέντρα και επιφυλάσσονται για τις εθνικές εκλογές.

Στο χώρο της ακροδεξιάς επικρατεί αμηχανία και αναμονή, παρά τις κραυγές… αποφασιστικότητας. Αν, τελικά, δεν επιτραπεί στη «Χρυσή Αυγή» να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, πέρα από το προφανώς πολιτικό λάθος, θα δημιουργηθούν νομικές περιπλοκές και, σίγουρα, κακό προηγούμενο, με απρόβλεπτες μελλοντικές προεκτάσεις. Είναι, όντως, το απεχθέστερο κόμμα της ελληνικής ιστορίας, δημιούργημα όμως, πέραν των σκοτεινών πηγών και στόχων δημιουργίας του, των πολιτικών, πράξεων και παραλείψεων όλων των άλλων κομμάτων.-

Η κεντροδεξιά φαίνεται κάπως να αντέχει.

Η Ν.Δ., που δεν έχει υποστεί (ακόμη;) την πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ, κινείται επιθετικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευελπιστεί, παρά τις γκάφες και αδυναμίες, λόγω των εσωτερικών διενέξεων, διαφορών και πολλαπλών επιρροών και κυρίως των κυβερνητικών πολιτικών της, ότι θα έχει σχετική επιτυχία. Αντίθετα στις ευρωεκλογές η άμυνά της, παρά τον αιφνιδιασμό της για τη σταυροδότηση στα ευρωψηφοδέλτια με τις πολλαπλές, αλλά αμφίβολες και αντιφατικές στοχεύσεις της, δε θα είναι …επιτυχής και, αν αληθεύει, η απαίτηση του Κ. Καραμανλή για νίκη έστω με μία ψήφο(!), αναμένονται μετεκλογικά πολλά προβλήματα για τον Α. Σαμαρά...

Οι ΑΝ.ΕΛ δεν πρέπει να αναμένουν επιτυχίες, (όχι όμως και καταποντισμό), λόγω των αμφιλεγόμενων προοπτικών συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, που τους δίχασαν και της όχι χαρισματικής ηγεσίας του.

Στη λεγόμενη κεντροαριστερά, ΠΑΣΟΚ, διάφορες κινήσεις, ΔΗΜΑΡ, τα πράγματα δεν πάνε καλά, ως άλλωστε αναμενόταν. Οι πολλές παρεμβάσεις και οι διαφορετικές στοχεύσεις που αφθονούν στο χώρο, και τα πολλά «ορφανά», που τρέχουν όπου υπάρχει πόρτα ανοιχτή, π.χ. του Φ. Κουβέλη, μόνο σύγχυση δημιοργούν και, φυσικά, η ανάμειξη απεχθών, πλέον, προσώπων, όπως Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, μόνο διαλυτικά φαινόμενα δημιουργούν. Εδώ μάλιστα παίζεται και η κωμωδία της ανοικτής καθόδου στις εκλογές του συνεργατικού «MEGA», με τον απίθανο «σωτήρα» Στ. Θεοδωράκη, θλιβερό δείγμα του επιπέδου πολιτικής εκπροσώπησης, δηλ. της κατάντιας της.

-Οσο για την πληθώρα καινοφανών σχημάτων, αρχηγικών ή συνεταιριστικών, το μόνο ενδιαφέρον που προκαλούν είναι το ποια πρεσβεία, ποιο ξένο fund ή ποιοι επιχειρηματίες κρύβονται πίσω τους…

Καλύτερες οι προοπτικές για την Αριστερά

Παρά τα έντονα εσωτερικά προβλήματα και την πολυγλωσσία του ο ΣΥΡΙΖΑ, γενικά μπορεί να ελπίζει σε καλά εκλογικά αποτελέσματα, λιγότερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και περισσότερο στις ευρωεκλογές. Ανάλογες προοπτικές και στο προσεκτικά ήπιο, πρόσφατα, ΚΚΕ, που ενδέχεται να αυξήσει τα ποσοστά, μέχρι και διπλασιασμού, λόγω και του ότι η εικόνα κάποιων θέσεων και δηλώσεων της τέως γραμματέας του έχει εξασθενίσει…

Εννοείται ότι, αν οι εκλογές γίνουν τριπλές (συνεχώς μειώνονται οι πιθανότητες), τα παραπάνω δεν ισχύουν πλήρως.

Και το Α.Σ.Κ.Ε.;

Με τη γενική παρατήρηση ότι σε ευρωεκλογές το βασικό ζήτημα, θέμα, θα έπρεπε να είναι η φύση της Ε.Ε. και του ΕΥΡΩ της και, τώρα, η γερμανική κατοχή που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Το ΑΣΚΕ θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές για τους λόγους που αναλύονται στην προεκλογική ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ μας και στην ανακοίνωση της συμμετοχής μας.

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)